Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavila: M.L.B. [ Jutarnji list ]

15. 01. 2018. 11:47 >> 11:18
14

ZAHTJEV SRBIJI

I Slovenija bije bitku za Neretvu

Slovenija je ovih dana Srbiji uputila još jedan podsjetnik da joj se vrati 313 umjetničkih djela, istorijskih predmeta i dokumenata koji se nalaze u srpskim muzejima, službenim rezidencijama i državnim ustanovama.

Slovenija je još 2015. predala Srbiji popis djela koja smatraju svojom kulturnom i diplomatskom baštinom, a nalazi se u nekadašnjim saveznim ustanovama bivše SFRJ, muzejima u Beogradu i arhivima, te zatražila njihov povrat prema sporazumu o sukcesiji, prenosi Jutarnji.hr.

Prema beogradskim izvorima, popis umjetnina je sastavljen po samo jednom principu - da su njihovi autori Slovenci ili je Slovenija na bilo koji način učestvovala u njihovom stvaranju. Na popisu su se tako našli i filmovi “Zadah tela” Živojina Pavlovića te “Bitka na Neretvi” Veljka Bulajića.

Dakle, službena Ljubljana tvrdi kako je “Bitka na Neretvi” zapravo slovenački film.

Slovenačko ponovno polaganje prava na taj film sigurno će izazvati velike polemike, jer se oko njega vodi bitka već godinama, a Slovenija dosad nije bila njen akter.

Naime, Veljko Bulajić je 2013. ustvrdio kako je film vlasništvo Hrvatske, jer je on jedini ugovor potpisao s Jadran filmom iz Hrvatske. Na to se se pobunilo službeno Sarajevo s tvrdnjom da je film u vlasništvu BiH, što je argumentovano ugovorom Bulajića s tadašnjim Bosna filmom u kojem stoji da je ta kuća glavni producent filma, a Jadran film je bio koproducent.

Nije poznato po kojoj osnovi Slovenija tvrdi da je to njihov film. Osim ta dva filma, Slovenija traži više od 200 slika i skulptura, desetine muzejskih predmeta. 

Slovenija ne odustaje ni od zahtjeva da joj Beograd preda original Osimskog sporazuma iz 1975. kojim je utvrđena kopnena i morska granica između Italije i SFRJ, po kojem je Dalmacija vraćena Hrvatskoj.

 

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније