Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: F.R. [ Beta ]

17. 01. 2018. 19:28 >> 18:56
6

"REPRESIVAN I NEPRAVEDAN"

Ivanov odbio da potpiše Zakon o jezicima

Predsjednik Makedonije Djordje Ivanov izjavio je večeras da neće potpisati Zakon o upotrebi jezika, kojim se proširuje upotreba albanskog u institucijama i organima države na teritoriju cijele zemlje.

Ivanov je rekao da je odlučio da ne potpiše ukaz o proglašenju tog zakona jer je nepravedan i represivan i jer favorizuje samo albanski jezik.

"Ovim zakonom se uvodi veoma skup paralelizam u svim organima državne vlasti što vodi ka njhovoj potpunoj blokadi i nefunkcionalnosti. U uslovima blokade postoji opasnost da se otvori pitanje ustavnog redefinisanja i ugrožavanja unitarnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Makedonije", rekao je Ivanov.

Predsjednik Makedonije je poslao pismo parlamentu - Sobranju, u kojem poslanike obavještava da neće potpisati ukaz, a dostavio je i detaljno obraloženje te svoje odluke.

Ivanov je pozvao poslanike da pažljivo razmotre njegove primjedbe da bi se došlo do sveobuhvatnog rješenja za unapređenje prava na upotrebu jezika, a da se pritom ne stvaraju podijele.

Vladajuća koalicija Socijademokratskog saveza Makedonije i najveće partije Albanca u Makedoniji DUI je ranije najavila da će, ako Ivanov ne potpiše ukaz, ponovo izglasati isti Zakon o jezicima, koji nakon toga automatski stupa na snagu bez potreba da ga potpiše predsjednik.

Sobranje Makedonije je novi Zakon o jezicima donijelo 11. januara, a glasanje su bojkotovali poslanici najveće opozicione partije, nekada vladajuće VMRO DPMNE.

Za taj zakon je glasalo 69 od 120 poslanika.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније