Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta,I.Š. ]

18. 01. 2018. 13:55   >>  14:14 4

POSJETIO SKOPLJE

Stoltenberg: Makedoniji je mjesto u NATO

Makedonija je pokazala da ima kapacitet da sprovede reforme u duhu vrijednosti NATO i postane faktor stabilnosti u regionu, ocijenio je danas u Skoplju generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

 

 

 

On je na sastanku s makedonskom ministarkom odbrane Radmilom Šekerinskom rekao da je Makedonija pokazala da ima kapacitet da se fokusira na demokratske procese, reforme u odbrani i da postane faktor stabilnosti u regionu.

"Uz dosljedno sprovođenje reformi mjesto Makedonije je u NATO", rekao je Stoltenberg.

Šekerinska je rekla da među građanima i na političkoj sceni postoji nedvosmislen konsenzus da Makedonije treba da bude punopravna članica NATO i EU, i informisala Stoltenberga o povećanju budžeta za odbranu i odluci o povećanju makedonskog kontingenta u misiji u Avganistanu.

Stoltenberg, koji je sinoć doputovao u dvodnevnu posjetu Skoplju, prethodno se sastao s ministrom spoljnih poslova Nikolom Dimitrovim i šefom države Đorđem Ivanovim.

Dimitrov je ocijenio da je posjeta generalnog sekretara NATO "od ključnog značaja za Makedoniju i da predstavlja snažno ohrabrenje naporima da 2018. bude istorijska godina za zemlju i za region".

Makedonsko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je Dimitrov na sastanku sa Stoltenbergom izrazio veliku zahvalnost za kontinuiranu podršku evroatlantskim integracijama Makedonije i očekivanje da će Makedonija biti pozvana u Alijansu na samitu u julu.

Dimitrov je potvrdio odlučnost i političku volju Vlade Makedonije za pravovremenu i efikasnu realizaciju reformskih procesa i unapređenje dobrosusjedstva i regionalne saradnje.

"Članstvo u NATO za Makedoniju znači stabilnost za zemlju i region", rekao je Dimitrov generalnom sekretaru Alijanse.

Stoltenberg je na sastanku s Dimitrovim potvrdio politiku otvorenih vrata u NATO i iznio pozitivan utisak o demokratskom razvoju Makedonije, izražavajuči podršku reformskim procesima, navodi se u saopštenju makedonskog ministarstva.Generalni sekretar NATO je ohrabrio Makedoniju da, kako se navodi, iskoristi pozitivni zamajac zemlje u evroatlantskim integracijama.

Stoltenberg je poslije sastanka s Dimitrovim razgovarao s predsjednikom Ivanovim koji mu je rekao da Makedonija "kontinuirano pokazuje da je pouzdan strateški partner i saveznik NATO i da je neophodno da dobije odavno zasluženo članstvo u Alijansi".

Time će se, kako je rekao Ivanov, trajno doprinijeti bezbjednosti i napretka u cijelom regionu, saopštio je kabinet predsjednika Makedonije.

Generalni sekretar NATO će se u Skoplju, prema planu, sastati i s premijerom Zoranom Zeavom, predsjednikom Sobranja Talatom Džaferijem i liderima političkih partija, a predviđeno je i da se obrati poslanicima.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније