Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: P.R. [ Mina ]

21. 01. 2018. 15:50   >>  15:16 17

U SOLUNU

Protest protiv upotrebe riječi Makedonija

Najmanje 500 autobusa sa demonstrantima iz cijele Grčke stiglo je danas u Solun, gdje su se u centru grada održale demonstracije protiv upotrebe riječi Makedonija u bilo kakvom rješenju spora između Atine i Skoplja zbog imena bivše jugoslovenske republike.

Više od 50 hiljada ljudi se okupilo u centru Soluna, prema procjenama očevidaca i policije, prenijele su agencije.

U protestima učestvuju sveštenici, članovi makedonskih sindikata iz Sjeverne Grčke, konzervativni i socijalistički lokalni političari i vojni penzioneri.

Protest nije povezan ni sa jednom političkom partijom i cilj je da se Makedoniji jasno uputi poruka da prestane da koristi riječ "Makedonija" u svom imenu.

Dok su sa zvučnika glasno svirale pjesme legendarnog grčkog kompozitora Mikisa Teodorakisa, demonstranti su uzvikivali slogane "Grčka - Grčka - Makedonija", "Nema duplog imena, nema više izdaje", "Makedonija je Grčka".

Protest protiče u mirnoj atmosferi, sa nekoliko čarki koje su se dogodile između demonstranata i anarhista obučenih u crno koji su pokušali da se ubace među demonstrante.

To je prvi veliki protest u Grčkoj otkako su se dvije države saglasile da obnove napore u cilju rješavanja 25-godišnjeg spora.

Novi pregovori između glavnih pregovarača Grčke i Makedonije, pod posredovanjem diplomate UN Metjua Nimica, nisu donijeli konkretne rezultate, ali su neki predlozi vezani za ime iznijeti na pregovarački sto.

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je da je "u istorijskom smislu potpuno neosnovano i apsurdno tražiti ekskluzivitet za Makedoniju".

"Ali, nije nerazumno uvrstiti termin Makedonija u kombinovani naziv, sa geografskim ili hronološkim kvalifikativom, za generalnu upotrebu, kako bi bilo apsolutno jasno da niko ne polaže pravo na zemlju ili istoriju drugog naroda", istakao je Cipras.

Prošlonedjeljna anketa pokazala je da većina Grka ne želi da se riječ "Makedonija" upotrijebi ni u jednom rješenju.

Grčka blokira pokušaje Makedonije da se pridruži NATO i EU, tvrdeći da naziv Makedonija podrazumijeva polaganje teritorijalnih prava na istoimeni sjeverni grčki region, koji obuhvata i grad Solun.

Dok se spor ne riješi, Atina je pristala da se Makedonija na međunarodnom planu naziva "Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija" (BJRM), a pod tim imenom je i primljena u UN 1993. godine.

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније