Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

03. 02. 2018. 22:53 >> 22:52
4

SVJEDOK TVRDI

"Guri gledao ubistvo braće Bitići"

Ivan Pajić iz Bora saopštio je da je bio očevidac ubistva američkih državljana, porijeklom sa Kosova, trojice braće Bitići u Srbiji 1999.

On je naveo da je na licu mjesta u trenutku ubistva bio tadašnji pukovnik specijalnih snaga policije Srbije Goran Radosavljević - Guri.

"Vidio sam trojicu ljudi kojima su ruke bile vezane žicom i imali su bijele poveze na očima. Vidio sam među njima i Gorana Radosavljevića Gurija, koji nije bio naoružan. Ubistvo je počinjeno pred njegovim očima. Vidio sam pucanj u potiljak, poslije čega sam pobjegao, jer sam znao da ću i ja imati problema ako me vide. Oko 18.00 se to desilo, 9. jula 1999. godine, kod Petrovog Sela", ispričao je Pajić za televizijsku produkciju Život na Kosovu (Jeta ne Kosove) koja se emituje na Radio-televiziji Kosova.

Goran Radosavljević Guri je bio komandant srpske Žandarmerije od 2001. do 2004. godine, a 2010. godine se učlanio u Srpsku naprednu stranku. Njega je u vezi sa ubistvom braće Bitići ispitivalo tužilaštvo u Srbiji i svjedočio je na suđenju.

Ivan Pajić je ispričao da je istu izjavu dao u Višem javnom tužilaštvu u Negotinu u avgustu 2017. godine, a prije toga i 2014. i 2013. godine.

On je rekao da se slučajno zatekao nedaleko od mjesta likvidacije braće Bitići, jer je u to vrijeme "švercovao cigarete sa jednim Rumunom".

Dodao je da se nakon onoga što je vidio povjerio samo ocu, jer nije smio nikom drugom da kaže.

"Nijesmo imali nikada probleme, sve dok nijesu saznali da sam ja vidio ubistvo", ispričao je Pajić u intervjuu koji je s njim vodio kosovski novinar Faik Ispahiu.

Pajić je rekao da su mu oca nakon toga uhapsili i optužio jednog policijskog inspektora iz Bora, bivšeg pripadnika vojske, da stoji iza svega i da "vedri i oblači" u Boru.

Braća Ili, Agron i Mehmet Bitići ubijeni su u julu 1999. godine u Petrovom Selu, blizu Kladova, u istočnoj Srbiji.

Oni su bili američki državljani albanskog porijekla, koji su se tokom kosovskog rata borili u redovima Oslobodilačke vojske Kosova.

Nakon završetka rata, oni su 26. juna 1999. godine pokušali u civilnim odjelima da pomognu dvijema romskim porodicama iz Prizrena da sa Kosova pređu u Srbiju.

Uhapsile su ih srpske vlasti na administrativnoj granici sa Srbijom zbog "ilegalnog ulaska u zemlju".

Sjutradan su prekršajno osuđeni na sudu u Prokuplju na 15 dana zatvora. Odobreno im je da iz pritvora izađu tri dana ranije, ali su, umjesto da budu pušteni na slobodu, odvedeni u bazu Specijalnih antiterorističkih jedinica MUP-a Srbije u Petrovom Selu gdje su ubijeni mecima u potiljak, a potom pokopani u masovnu grobnicu u kojoj su već bila tijela kosovskih Albanaca.

Njihova tijela su otkrivena jula 2001. u masovnoj grobnici u Petrovom Selu. Pronađena su sa vezanim rukama i sa ranama od ispaljenih metaka na potiljcima.

Vijeće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu je 2012. godine izreklo oslobađajuće presude Sretenu Popoviću i Milošu Stojanoviću, optuženima za pomaganje u ubistvu braće Bitići, jer nije dokazano da su izvršili krivična djela za koje se terete.

U grobnicama u Petrovom Selu pronađena su tijela još 67 muškaraca i sedam žena sa Kosova.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније