Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: P.R. [ Beta ]

07. 02. 2018. 17:30 >> 17:31

RJEŠENJE SPORA S GRČKOM

Zaev: Uradićemo sve, ali ne po svaku cijenu

Vlada Makedonije uradiće sve za rješenje spora s Grčkom oko naziva Makedonije, ali ne po svaku cijenu, izjavio je danas premijer Zoran Zaev.

"Rješenje spora mora da garantuje identitet i dostojanstvo obje strane. Uradićemo sve da nađemo rješenje ovog gorućeg 25-godišnjeg problema, ali ne po svaku cijenu", rekao je Zaev novinarima.

Premijer je ponovio stav Vlade da je prihvatljivo da se nazivu Makedonije doda geografska odrednica.

"To se zasniva na unutrašnjoj debati koju smo imali u Makedoniji. Dostojanstvo i identitet su važni, i uvjeren sam da Makedonija konsensusom može da nađe rješenje tog pitanja u interesu budućnosti integracije u NATO i EU", rekao je on.

Na pitanje da li rješenje spora obuhvata i promjenu Ustava Makedonije, Zaev je rekao da ne vidi tu potrebu.

"To su stavovi Grčke, a Makedonija ima drugačije stavove. Makedonija je promijenila Ustav 1993. i to je bio veliki korak. Sada radimo na tome da dokažemo da Makedonija nema nikavih aspiracija, iredentističkih pobuda", rekao je on.

Zaev je istakao da je veoma važno da Makedonija u tome uspije, i da mu je drago što ima prijateljske odnose s Grčkom.

"Svakako postoje radikalne strukture i ovdje, i u Grčkoj, ali treba da uradimo sve da se nađe rješenje", rekao je premijer.

Zaev je dodao da je njegov sastanak s premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom krajem januara u Davosu bio "informativnog karaktera", da je on čuo grčke stavove, a Cipras makedonske.

Zaev je istakao da ipak ostaje da se pregovarački proces nastavi uz posredovanje specijalnog izaslanika UN, američkog diplomate Metjua Nimica.

Po riječima Zaeva, nastaviće se sastanci pregovaračkih timova, jer, kako je rekao, "nema mnogo vremena i treba brzo da se djeluje".

Zaev je najavio da se pregovori nastavljaju sljedeće sedmice susretom ministara spoljnih poslova sa Nimicom.

Povodom najave šefa grčke diplomatije Nikosa Kocijasa da Grčka priprema nacrt sporazuma s Makedonijom, Zaev je rekao da je Makedonija spremna da sve što postoji iskoristi kao mogućnost za rješenje, i da spor Atina-Skoplje treba da se zaključi međunarodnim sporazumom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније