Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: B92, Objavio: I. P. ]

08. 02. 2018. 10:33 >> 10:35
4

NA KRAJU PROCESA

Tači se nada stolici za Kosovo u UN-u

Predsjednik Kosova, Hašim Tači, koji boravi u Sjedinjenim Američkim Državama, za Strategiju proširenja EU na Zapadni Balkan kaže da je očekivao više. Nada se dogovoru sa Beogradom i stolici u Ujedinjenim nacijama (UN).

Kosovski predsjednik je, podsjeća Glas Amerike, juče u prvom reagovanju na Strategiju proširenja EU zemljama Zapadnog Balkana, izrazio potuno nezadovoljstvo odnosom prema Prištini, ponovio je i da je za to odgovorna nejedinstvena EU.

On je za Glas Amerike izrazio je nadu da će Beograd i Priština ostvariti neki dogovor tokom ove godine, te da će na kraju tog procesa Kosovo dobiti bar stolicu u Ujedinjenim nacijama.

"Međutim, moramo da uzmemo taj izvještaj kakav jeste, pročitamo ga i pravilno interpretiramo, ali moramo i da radimo na konkretnim potezima. Kosovo se kreće naprijed dok se bliži deseta godišnjica proglašenja nezavisnosti, priznale su ga brojne zemlje svijeta, pridružili smo se oko 200 međunarodnih organizacija. Naš put je evropska perspektiva", naveo je Tači.

Okolnosti Kosova su, kaže, drugačije od ostalih zemalja regiona, zato što ga još nisu priznale sve zemlje EU.

"Ta neizvjesnost i neodređenost definitivno nije znak neuspjeha kosovskog angažovanja, već nedostatka evropskog jedinstva kada je riječ o Kosovu, koje postoji zbog stava Španije, Rumunije, Grčke, Slovenije i Kipra, ali posebno Španije”, smatra Tači.

Na pitanje da prokomentariše izjavu srpskog ministra odbrane Aleksandra Vulina koja je, u nekim izvještajima, interpretirana kao ponovno iznošenje ideje o podjeli Kosova i sugestija da Beograd treba da zapravo pregovara sa Tiranom, a ne Prištinom, Tači je odgovorio da su "Albanija, Srbija i Kosovo suverene države".

“Srbija je, u nekoliko navrata pokušala da ubijedi Tiranu da ospori državnost Kosova, kredibilitet i pravo na državljanstvo. Tirana neće upasti u tu zamku i to je već stavila do znanja. Jedino direktan dogovor između država Srbije i Kosova može biti kredibilan i svaki pokušaj da se to ospori biće neuspješan", rekao je Tači, koji u Vašingtonu prisustvuje Molitvenom doručku.

"Važno je da Kosovo funkcioniše u širem političkom i društvenom kontekstu. Istovremeno, moraju se poštovati suverenitet i teritorijalni integritet i sve mora biti u skladu sa ustavom i zakonima Kosova. Vjerujem da će na kraju ovog procesa Kosovo dobiti barem stolicu u UN, ako već u ovom momentu nije moguće očekivati da Srbija prizna državu Kosovo", vjeruje Tači.

Međusobno priznanje bi, smatra, okončalo problem.

"Kada bi Kosovo postalo članica UN, pet članica EU više ne bi mogle da poriču nezavisnost, a isto tako i protivnici nezavisnosti u Savjetu bezbjednosti poput Rusije i drugih zemalja", rekao je Tači.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније