Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ Objavio: O.Z. ]

16. 02. 2018. 21:50   >>  21:49 17

VUČIĆ PORUČIO

Neće podržati nezavisnost Kosova za članstvo u EU

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbi neće podržati nezavisnost Kosova u zamjenu za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

Vučić je rekao u intervjuu za Rojters da je za dogovor potreban kompromis i da ne može jedna strana da dobije sve, a da druga strana nema ništa.

"Od 2008. godine (proglašene nezavisnosti Kosova) očekuje se od Srbije da to prihvati, da pokažemo koliko smo veliki i da razumijemo da smo to sve izgubili - to sve, naravno pod znacima navoda - ali ono što govorim na svakom mjestu, a naročito u Briselu, je da Albanci smatraju Kosovo svojom teritorijom, a Srbi svojom, u skladu sa Ustavom Srbije", rekao je Vučić.

Na konstataciju da je šef njemačke diplomatije Zigmar Gabrijel u Prištini rekao da će Srbija morati da prihvati nezavisnost Kosova da bi ušla u EU, Vučić je rekao da za Kosovo postoji nekoliko modela.

Predsjednik Srbije je ocenio da bi najbolji modeli bili oni koje bi "teško progutali i jedni i drugi", dodajući da je za to potrebno mnogo političke volje, ne samo u Beogradu, već i uz Prištini.

Po njegovim riječima, potrebno je mnogo političke volje i u Briselu za pravljenje kompromisa, "umjesto što se samo nastavlja sa pritiskom na Srbiju".

Vučić je dodao da bi o pitanju Kosova odlučivao narod i da nije siguran da li to može da dobije većinu u Srbiji.

Srpski predsjednik je naveo da "sada mi treba da sagledamo današnju realnost, da razumijemo odnose u svijetu, ali i na Kosovu".

"I da razumijemo da sve nije naše kako smo najlakše sebe učili, ali naravno nije sve ni njihovo, kako oni pokušavaju da pokažu", ocijenio je Vučić.

Naveo je da su potrebna kompromisna rješenja kako konflikt ne bi decenijama bio "zamrznut".

"Zato toliko insistiram na miru i stabilnosti, na pregovorima i rješenju, jer ne bi trebalo da sve to ostavimo našoj djeci i njihovoj djeci", rekao je Vučić.

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније