Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

RSE [ Objavio: O.Z. ]

19. 02. 2018. 17:04 >> 17:06
2

KOSOVO - SRBIJA

SAD ne podržavaju razmjenu teritorija

Sjedinjene Američke Države ne podržavaju razmjenu teritorija, ali su pozvale Kosovo i Srbiju da budu "kreativne u pronalasku rješenja".

U izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) američka ambasada u Prištini pozvala je Kosovo i Srbiju da u sklopu briselskog dijaloga ubrzaju napore u normalizaciji odnosa.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare s američkim senatorom Ronom Džonsonom u nedjelju uveče kazao da je zamolio SAD da pomognu i zamole kosovske Albance da "budu spremni na fleksibilna rješenja koja će omogućiti kompromis".

Na upit RSE-a da li Sjedinjene Države podržavaju kompromise Kosova sa Srbijom i u kojoj mjeri, američka ambasada je odgovorila da su Sjedinjene Države "spremne da slušaju, pomognu, i budu kreativne u pružanju podrške naporima da se postigne sveobuhvatan sporazum, što je jedini način da se omogući prozapadna budućnost za Kosovo i Srbiju".

"Ne podržavamo razmjenu teritorija ili uspostavljanje presedana koji mogu da prouzrokuju više problema nego rješenja, ali sve strane trebaju da budu kreativne u pronalasku rješenja", dodaje se u odgovoru američke ambasade u Prištini.

Vlada Kosova: Već su učinjeni mnogi kompromisi

Kosovo je u odnosu sa Srbijom pokazalo veliku fleksibilnost do sada i potrebno je da se sagledaju brojni kompromisi Kosova učinjenih u posljednjih 20 godina, izjavio je za RSE Avni Arifi, šef kabineta kosovskog premijera i glavni pregovarač za Kosovo u tehničkom dijalogu sa Srbijom.

Ahtisarijev plan, kompromisi sa međunarodnom zajednicom i kompromisi prilikom postizanja brojnih briselskih sporazuma pokazali su kosovsku fleksibilnost u odnosu sa Srbijom, dodao je on.

"Kosovu ne preostaje mnogo osim da prihvati izvinjenje Srbije za teror i diskriminatorsku politiku koju je decenijama vodila nad kosovskim narodom. Sve ono što Kosovo može da uradi jeste da pokuša da ima novi početak sa Srbijom, i da prihvati izvinjenje. Što se tiče razmjene teritorije, to uopšte nije tema rasprave, niti mišljenje ijednog političkog subjekta ili bilo kog državnog mehanizma na Kosovu. To je tema Srbije", kazao je Arifi.

"Mi imamo potrebu, a vjerujem i region ima potrebe da se desi pomirenje, a to se postiže traženjem izvinjenja. To nije jednostavna fleksibilnost uzimajući u obzir patnju naroda koja se nikada neće ukloniti", istakao je Arifi.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније