Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: P.R. [ Beta ]

21. 02. 2018. 21:33   >>  21:34 2

VUČIĆ PONOVIO

"Srbija neće mijenjati politiku prema Rusiji"

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beogradu da Srbija neće mijenjati svoju politiku prema Rusiji bez obzira na eventualne pritiske, da joj neće uvoditi sankcije, i da neće mijenjati svoju poziciju vojne neutralnosti.

"Vjerujem da će biti pritisaka da se naš odnos prema Rusiji promijeni, ali Srbija će poštovati svoje tradicionalne odnose s Rusijom i raditi na njihovom daljem razvijanju. Mi smo samostalna zemlja i odluke donosimo nezavisno, svidjelo se to nekom ili ne", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare s ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom.

On je ponovio da je više puta rekao, i u Vašingtonu i u Briselu i u Moskvi da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji i da se nada da će EU imati razumijevanja za taj stav.

"Postoji moralna obaveza da se poštuje ono što su naši narodi gradili tokom ovih 180 godina (od uspostavljanja odnosa), ali i prije toga. Srbija neće uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji. Nadamo se da ćemo naići na razumijevanje EU po tom pitanju zbog specifičnih odnosa naših zemalja. Ako to ne bude slučaj, Srbija je nezavisna i slobodna zemlja", kazao je Vučić.

Vučić je zahvalio, kako je naveo, "ruskim prijateljima" na poštovanju koje iskazuju prema "srpskoj nezavisnosti i slobodi" i na podršci koju Rusija pruža unapređenju bilateralnih odnosa i poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije.

On je dodao da Srbija nikada nije učinila ništa protiv interesa Rusije, kao što ni Rusija nije učinila ništa protiv Srbije.

"Odnosi Srbije i Rusije odlični, nikada nijesu išle jedna protiv druge"

Vučić je izjavio da su za 180 godina diplomatskih odnosa Srbija i Rusija prošli "sito i rešeto" u borbi za slobodu svojih naroda i da nikada nisu išle jedna protiv druge.

Vučić je rekao da se nada će svjetske i ekonomske oklnosti pomoći da se ostvare sporazumi dvije zemlje.

On je rekao da se za 180 godina diplomatskih odnosa dvije zemlje prošle "sito i rešeto" i izubile mnogo ljudi u borbi za slobodu svojih naroda.

"Nikada nijesmo išli jedni protiv drugih, što je redak slučaj u istoriji bilo kojih naroda u svijetu", rekao je Vučić.

On je rekao da Srbija i Rusija imaju sve bolje ekonomske donose i da je nivo trgovinske razmjene u znatnom porastu.

"Manje da se koristi jezik optužbi drugih naroda"

Vučić je ocenio da bi bilo dobro da se u BiH manje razmjenjuju optužbe među narodima jer to ne donosi napredak.

Vučić je to rekao na konferenciji za novinare na pitanje o izjavi bošnjačkog član Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da će hrvatska i srpska strana sve loše što rade imputirati Bošnjacima.

Vučić je rekao da još nije priočitao Izetbegovićevu izjavu i da ne želi da je kometariše i dodao: "Mnogo bih više volio kada bi se u BiH manje koristio rječnik optužbi na račun drugih naroda, a malo više jezik razumijevanja".

On je dodao da izjave u kojima se govori loše o drugim narodima ne donosi nikakav napredak.

"Srbija nema nikave pretenzije prema BiH i zalaže se za poštovanje Dejtonskog sporazuma", rekao je Vučić.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније