Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Mina [ Objavio: O.Z. ]

24. 02. 2018. 16:30   >>  16:30 10

ANALIZA AMERIČKE AGENCIJE

EU i Rusija u trci za uticaj na nestabilnom Balkanu

Rusija godinama radi na ostvarivanju uticaja u jugoistočnoj Evropi, koristeću Srbiju kao uporište za uspostavljanje "prijateljskog džepa na neprijateljskom kontinentu", a Evropska unija - napokon, mada "okasnjelo" uzvraća, ocjenjuje u današnjoj analizi Asošiejted pres.

Američka agencija u analizi, nekoliko dana poslije posjete šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Beogradu, najavljuje turneju predsjednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera po sedam balkanskih zemalja.

Junkerova turneja na koju kreće već sjutra kako bi promovisao novu evropsku strategiju širenja ka istoku, a koja se završava samitom EU u Bugarskoj 1. marta, ocjenjuje se kao "okasnjeli pokušaj EU da se suprotstavi domašaju Rusije", navodi AP, prenosi Tanjug.

"Rusija uglavnom želi da obeshrabri zemlje Zapadnog Balkana u njihovim težnjama ka pridruživanju NATO-u, ali Moskva pokušava da ih odvrati i od pridruživanja EU", navodi agencija.

"Srbija je glavno polje za antizapadne aktivnosti Moskve u Evropi jer ove dvije slovenske i pretežno pravoslavne hrišćanske zemlje dijele duboke kulturne i istorijske veze", ocjenjuje američka agencija.

Kremlj je, navodi se toliko zabrinut da bi mogao da izgubi svog saveznika da je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov više puta , tokom nedavne posjete Srbiji, da članstvo u EU nije najbolje rješenje.

AP ukazuje i na upozorenje Lavrova da su ponovljeni pozivi EU Srbiji da prilagodi svoju spoljnu politiku evropskoj i nametne sankcije Rusiji zapravo ista greška kakvu je Zapad napravio pritiskajući ratom razorenu Ukrajinu da se oprijedeli između Unije i Rusije.

Agencija skreće pažnju i na riječi ruskog šefa diplomatije da je vojna neutralnosti i odbijanje Srbije da se pridruži NATO za Rusiju je jedan od glavnih faktora koji obezbjeđuju stabilnost na Balkanu i evropskom kontinentu generalno.

"Na Zapadu postoje rastući strahovi da Rusija koristi Srbiju kako bi raspirila tenzije na Balkanu naoružavajući svoju saveznicu vojnim avionima i tenkovima dok radi na destabilizaciji susjedne Bosne, Crne Gore i Makedoniji", ističe AP.

S druge strane, spoljna i bezbjednosna politika EU izgrađena je na neuspjehu Evrope u pružanju odgovora na ratove na Balkanu koji su pratili raspad Jugoslavije, te taj blok ostaje obazriv u pogledu mogućnosti da neka etnička neslaganja, kakva su izazvala sukobe 1990, i dalje postoje, objašnjava američka agencija.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније