Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

24. 02. 2018. 20:37   >>  20:42 10

USTUPAK GRČKOJ

Preimenovan i aerodrom u Skoplju

Aerodrom u Skoplju više ne nosi ime Aleksandra Velikog - po nalogu makedonskih vlasti, taj naziv je uklonjen sa aerodroma, kao ustupak susjednoj Grčkoj u pregovorima o imenu zemlje.

On je preimenovan u "Skopski međunarodni aerodrom".

Vlada socijaldemokrata Zorana Zaeva odlučila je 6. februara da preimenuje aerodrom i glavni autoput u zemlji, koji su dobili ime po velikom antičkom osvajaču.

Oznake imena uklonjene su ranije ove sedmice sa autoputa, od granice sa Grčkom do granice sa Srbijom.

Agencije prenose da bi to moglo da pomogne u rješavanju 27-godišnjeg spora sa Atinom oko naziva države. Ujedinjene nacije već 27 godina pokušavaju da pronađu kompromisno rješenje oko naziva Makedonije.

Atina ne priznaje naziv "Republika Makedonija" i tvrdi da je to ime sjeverne grčke provincije i to od antičkih vremena. Grčka je zbog toga blokirala prijem Makedonije u NATO.

Zbog spora sa Grčkom, Makedonija je poslije proglašenja nezavisnosti 1991. godine, primljena u UN pod privremenim nazivom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније