Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta,I.Š. ]

26. 02. 2018. 11:52   >>  12:15

KATEMERINI

Grčki list predstavio predlog rješenja spora s Makedonijom

Vodeći grčki dnevnik Katimerini danas je pod naslovom "Predlog sporazuma u sedam tačaka" objavio članak o tome kakvo rješenje Grčka predlaže za okončanje spora s Makedonijom oko njenog naziva i tekst ilustrovao fotografijom makedonskih radnika koji gazeći obaraju tablu s natpisom "Auto-put Aleksandar Makedonski".

 

 

 

Premijer Grčke Alekis Cipras je proteklih dana razmotrio predlog sporazuma o rješavanju spora s Makedonijom koji sadrži "sveobuhvatne odgovore na sva specifična pitanja odnosa dvije zemlje", a za Makedoniju "put ka međunarodnim organizacijama", piše list, pozivajući se na obaviještene izvore.

Izvori ukazuju na to da grčki predlog može biti samo u cjelini prihvaćen ili odbačen, odnosno da se neće pregovarati o bilo kojem od pojedinačnih pitanja, dok je makedonski premijer Zoran Zaev nedavno izjavio da ima približavanja stavova o tri od sedam tačaka tog predloga.

Cipras i njegov ministar spoljnih poslova Nikos Kocias su u protekle dvije nedjelje imali česte kontakte i s kolegama u Skoplju, i s "evropskim partnerima", dodaje list.

"Kritična tačka" je, ukazuje Katimerini, to što se "u Skoplju učvrstilo mišljenje da se pregovara samo o nazivu".

Međutim, Ciprasov predlog u sedam tačaka se odnosi prvo na naziv, drugo je "obim korišćenja naziva", treće je jezik, četvrto "identitet", peto "komercijalna upotreba" naziva, šesto i sedmo su "skraćenice i akronimi".

Makedonija je već poručila da se o identitetu i jeziku ne može pregovarati.

Dvije strane se izgleda u potpunosti slažu samo o roku za pripremu rješenja, odnosno da se "razrada pojedinačnih tačaka" završi najkasnije do sredine aprila.

Atina poručuje da ne prihvata "salamizaciju" - rastavljanje cjelovitog predloga na zasebne, pojedinačne "režnjeve", piše Katimerini.

Primjer onoga što Atina ne prihvata je primjena trgovinskog standarda ISO 3166-1 Međunarodne organizacije za standardizaciju (ISO), kojim su utvrđene dvije skraćenice za Makedoniju - MK i MKD koje "direktno ukazuju na naziv 'Makedonija' ", piše list, dodajući da postoji "jak otpor BJRM" da se to promijeni jer bi to donijelo "velike promjene, posebno u izvozu vina".

"Postoje i neki detalji", kao što je državna himna Makedonije, koja "sadrži neke iredentističke reference", a sadrži i "imena svih koje Slavomakedonci smatraju istorijskim ličnostima, bez reference na analogno prisustvo albanske zajednice u BJRM".

 

 

 

Himna je "sekundarno pitanje za pregovore", piše atinski list, "ali ne i državljanstvo, jer bi ono moglo dovesti do propasti pregovora" pošto bi, po zahtjevu Grčke, Makedonija trebalo da "pokrene promjenu svih ličnih dokumenat - ličnih karata, pasoša, vozačkih dozvola".

Kao "simboličan potez za poboljšanje atmosfere", list navodi da se "najvjerovatnije" ove nedjelje očekuje dolazak ministra spoljnih poslova Grčke Kociasa u Skoplje i to državnim avionom što bi bio prvi takav let poslije više od 12 godina. Do toga još nije došlo "isključivo" jer je skopski aerodrom doskora, kao i glavni auto-put Makedonije, nosio naziv "Aleksandar Makedonski".

Kao sličnosti s prošlošću, "opasne" za sudbinu potencijalnog rješenja, Katimerini navodi djelovanje rukovodstva Makedonije prema inostranstvu, odnosno sastanke premijera Zaeva s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i s predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom i niz kontakata ministra spoljnih poslova Nikole Dimitrova u "naletu" na Evropu "u cilju predstavljanja njihovih stavova i, posebno, tvrdnje o fleksibilnosti Skoplja".

U inostranstvu "Zaevu pomaže to što mu je imidž u potpunom kontrastu s imidžom njegovog prethodnika Nikole Gruevskog koji je stigmatizovan u Zapadnoj Evropi kao nacionalista, a Zaevu pomaže i svuda vidljiva strategija komunikacije - uklanjanje statua i saobraćajnih oznaka" s nazivima kojima se protivi Grčka, zaključuje list.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније