Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ Objavio: O.Z. ]

27. 02. 2018. 18:19 >> 18:18
4

ZAEV SAOPŠTIO

Makedonija ponudila četiri opcije za ime

Makedonija je ponudila četiri opcije za rješavanje spora sa Grčkom oko imena, izjavio je makedonski premijer Zoran Zaev.

Kako prenosi Dojče vele, on je u intervju za Rojters rekao da su ti predlozi Republika Sjeverna Makedonija, Republika Gornja Makedonija, Republika Vardarska Makedonija i Republika Makedonija (Skoplje).

Napominje se da se Makedonija nada da će spor oko imena sa Grčkom biti riješen na vrijeme da u junu dobije preporuku za početak pregovora sa EU i potvrdu za prijem u NATO u julu.

Na pitanje da li će Grčka biti zadovoljna sa jednom od ponuđenih opcija, Zaev je rekao: "Da… neke opcije će više prihvatiti, a neke ne (u odnosu na ime)".

Makedonski premijer je rekao da ostaje otvoreno pitanje da li postoji "stvarna potreba" za promjenu Ustava Republike Makedonije, što je nešto što Grčka traži posljednjih mjeseci.

Zaev je, rekao u tom intervjuu da je, ubedjen da će, ukoliko se rješenjem spora oko imena sačuva dostojanstvo građana, oni podržati to rješenje na referendumu.

U intevjuu Špiglu, koji je juče objavljen, Zaev je rekao da su za Makedoniju neprihvatljivi grčki zahtjevi za promjenom Ustava (kako bi se potvrdila promjena imena), kao i ime države koje neće biti prevedeno na engleski.

"Ovo ime je naš ponos i naš identitet. Ne vidim nikakav razlog za zahtjev da ime mijenjamo u Ustavu, to nije dostojanstveno", rekao je makedonski premijer.

Kako je istakao, Grčkoj je potreban provjeren partner, a ne partner bez dostojanstva.

"Ustav može da se promijeni, ali da se te izmjene ponovo promijene. Najvažnija garancija za Grčku je da rješenje za spor oko imena bude održivo. To se ostvaruje međunarodnim dogovorima, koji će biti ratifikovani i koji će važiti u međunarodnim organizacijama", rekao je Zaev.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније