Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

18. 07. 2013. 12:32   >>  12:40 10

IRINEJ U MOSKVI

Vežimo naš mali za veliki ruski brod

Izjave patrijarha Irineja tokom posjete Moskvi privukle su dodatnu pažnju nakon što je Kabinet patrijarha naveo da su ih domaće agencije "lažno prenijele".

 

B92 piše da su beogradske agencije prenijele da su i patrijarh Irinej i patrijarh Kiril II kritikovali srpsku vlast zbog stava o Kosovu, poslije čega je uslijedio oštar demanti.

Ruska pravoslavna crkva je, na sajtu Moskovske patrijaršije, objavila izjave dvojice patrijarha, a objavljen je i snimak na sajtu Jutjub.

Na snimku se čuje kako patrijarh Irinej kaže da "odreći se Kosova znači odreći se svoje kulture, svoje duhovnosti, najviših svetinja naše istorije". 

Patrijarh je dodao da je "sadašnje rukovodstvo pod priličnim uticajem Zapada", a da "crkva čini sve da njihovu svijest veže za veliku i moćnu rusku istoriju i rusku crkvu". 

"Ja sam vrlo često upotrebljavao jedan izraz koji je upotrebljavao Nikola Pašić kada je vladiku Nikolaja slao u Evropu da svoj brod mali vežemo za veliki ruski brod ruskog naroda i ruske crkve", rekao je patrijarh Irinej. 

On je dodao da misli da je "ruska riječ veoma moćna i snažna kada je u pitanju rješenje Kosova i Metohije" i zamolio da preko RPC i rusko državno rukovodstvo pomogne da se pitanje riješi na način da Srbija sačuva Kosovo i Metohiju.

 

 

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније