Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: P.R. [ Beta ]

12. 03. 2018. 13:24   >>  13:21 4

PREKO GRANICE

Građani Makedonije i BiH samo s ličnom

Građani Makedonije moći će da ulaze u BiH, a građani BiH u Makedoniju samo sa ličnom kartom na osnovu sporazuma koji je danas potpisan u Skoplju.

Sporazum je potpisan na sastanku makedonskog premijera Zorana Zaeva i predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Zaev je istakao da će to olakšati kretanje građana dvije zemlje.

"Ovo je već praksa koju Makedonija ima sa Srbijom i sa Albanijom, a od danas važi i za putovanja u BiH", rekao je Zaev.

Taj sporazum su, kako je saopšteno, potpisali ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov i ministar spoljnih poslva BiH Igor Crnadak.

Na današnjem sastanku u Skoplju potpisan je i Protokol prema kojem se učenici osnovnih i srednjih škola, kao i studenti upisuju pod istim uslovima u obje države, a za plaćanje školarina važe isti uslovi.

Makedonski premijer je istakao da su Makedonijia i BiH danas poslale još jednu snažnu poruku da su ozbilno posvećene razvijanju prijateljskih odnosa u susedstvu.

Pokazali smo da smo spremni da djelujemo u pravcu očekivanja naših građana, koja se ne razlikuju od očekivanja Evrope", rekao je makedonski premijer Zoran Zaev.

Zvizdić je rekao da su Makedonija i BiH možda dvije najsličnije zemlje u regionu Zapadnog Balkana jer i u jednoj i u drugoj živi više naroda i religija.

On je ocijenio da danas potpsani dogovori u Skoplju idu u pravcu zaokruživanja ideje o Zapadnom Balkanu kojim će građani moći lakše da se kreću i da šalju snažnu poruku o kompaktnom regionu usmjerenom ka EU.

Dvije države, dodao je Zvizdić, nemaju otvorena bilateralna pitanja, imaju iste osnovne ciljeve, a to su približavanje EU, mir i sigurnost, ekonomski razvoj i bolji životni strandard i nastaviće da rade na poboljšanju transporta, energetike i digitalizacije.

U tom cilju, kako je saopšteno, očekuje se i rješenje za uspostavljanje aviolinije koja će povezivati Makedoniju, BiH i Crnu Goru, što bi trebalo da olakša poslovne odnose i dorinese ekonomskoj saradnji.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније