Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

19. 07. 2013. 21:35   >>  21:35

ZLOUPOTREBA POLOŽAJA

Zatvor za slovenačke biznismene

Okružni sud u Ljubljani izrekao je danas bivšem predsjedniku Uprave Pivovarne Laško Bošku Šrotu kaznu zatvora od pet godina i deset mjeseci, a bivšem prvom čovjeku Istrabenca Igoru Bavčaru od sedam godina.

Šrot je osuđen zbog krivičnog djela „zloupotrebe položaja u privrednoj djelatnosti“, a Bavčar za „navođenja na zloupotrebu položaja i pranje novca".

Danas je osuđen i bivši savjetnik u Istrabencu Kristijan Sušinski, koji je zbog pranja novca dobio kaznu od tri godine i šest mjeseci zatvora, kao i njegov brat i bivši predsjednik Uprave firme Maksima Holding Nastja Sušinski na tri godine i devet mjeseci zatvora takođe zbog pranja novca i zloupotrebe položaja.

Sudsko vijeće je svim optuženim odredilo da plate po 35 hiljada eura novčane kazne, a Bavčaru da vrati nešto više od 21 miliona eura nezakonito stečenih sredstava i Kristijanu Sušinskom da vrati 3,5 miliona eura, zbog čega je do pravosnažnosti presude odredilo i zaštitu njihove imovine.

Današnjim presudama prvostepenog suda zbog sporne preprodaje akcija Istrabenca slučaj još nije završen, jer su svi osuđeni najavili žalbe.

Do krivičnih djela za koja su danas izrečene presude je došlo 2007.godine prilikom prodaje 7,3 posto učešća u Istrabecu, koje je Pivovarna Laško prodala prvo kompaniji ćerki Plinfin za 23 miliona eura, a zatim prodala i Plinfin za svega 7.500 eura Sportini, a ova za 24,9 miliona eura Mikrotrustu u vlasti Nastje Sušinskog.

Potom Mikroturs prodaje firmi Pom-Invest Istrabencov paket za 49,2 miliona eura i lanac se nastavlja, tako da je Pivovara Laško ostala oštećena za 25,4 miliona eura.

Cijela stvar je i prema mišljenju predsjednice Sudskog vijeća Vladislave Lunder previše kompleksna i dokazni postupak preobiman da bi sve to do detalja objašnjavala, ali, prema njenom mišljenju, se sve može shvatiti kao ozbiljnu namjeru za sticanje materijalne koristi u čemu su učestvovali svi optuženi.

Kazne za krivična djela su odmjerene prema zakonodavstvu važećem u vrijeme njihovog izvršenja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније