Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: B.V.

31. 03. 2018. 20:53 >> 20:48
5

ISTRAŽIVANJE

Balkan najpodložniji lažnim vijestima

Novo istraživanje o medijskoj pismenosti u Evropi pokazalo je da su balkanske zemlje najmanje "otporne" na širenje lažnih vijesti.

 

Istraživanje koje je objavio Institut za otvoreno društvo u Sofiji, kojim predsjedava investitor Džordž Soroš, obuhvata procjenu kvaliteta obrazovanja, slobodu medija i povjerenje javnosti, čime je rangirana podložnost 35 država dezinformacijama, prenosi agencija Beta.

Prema istraživanju o medijskoj pismenosti u Evropi, Hrvatska je na 24. mjestu, Srbija na 29, Crna Gora na 31, BiH na 32, a Albanija na 33. mjestu liste od 35 zemalja.

Istraživanje je pokazalo da su balkanske države "najranjivije" kada je u pitanju širenje lažnih vijesti, koje su označene "glasinama, obmanama, potpunim lažima i dezinformacijama stranih vlada ili neprijatelja", prenio je Juronjuz (Euronews).

Navedeno je da se skandinavske zemlje na najbolji način osposobljene da se odupru "postistinitim" informacijama u kojima su, kako je navedeno, "objektivne činjenice imaju manji uticaj u oblikovanju javnog mnjenja nego izazivanje emocija ili lično uvjerenje".

Makedonija i Turska su najlošije rangirane kada je u pitanju medijska pismenost, a na prvom mjestu liste nalazi se Finska koja ima "jak javni obrazovni sistem" i "široko rasprostranjene veštine kritičkog mišljenja", koje se smatraju ključnim za "otpornost" na lažne vesti, piše Juronjuz.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније