Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Dnevnik.hr; Objavila P.B. ]

09. 04. 2018. 09:45   >>  09:49 17

TUŽILAŠTVO TRAŽI 28 GODINA

U srijedu presuda Šešelju

Nasljednik Haškog suda, tzv. Mehanizam za međunarodne krivične sudove, u srijedu popodne će izreći pravosnažnu presudu vođi srpskih radikala Vojislavu Šešelju koji je u prvom stepenu prije dvije godine oslobođen optužbi za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH.

Haško tužilaštvo zatražilo je poništavanje oslobađajuće presude zbog propusta prvostepenog vijeća Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Vijeće je, prema žalbi tužilaca, uprkos više dokaza u presudi donijelo “zapanjujući zaključak” da nije bilo sistemskog i raširenog napada na nesrpsko stanovništvo u Hrvatskoj i BiH, kao ni Šešeljeve odgovornosti za progon, ubistva i druge ratne zloćine u Hrvatskoj i BiH i protiv vojvođanskih Hrvata.

Šešelj je ranije izjavio da neće ići u Hag na izricanje drugostepene odluke, a odbio je i da prisustvuje žalbenoj sjednici.

Tužilaštvo smatra dokazanim da je Šešelj zločinačkim djelovanjem, prevođenim Slobodanom Miloševićem, značajno doprinio huškačkim govorima i slanjem dobrovoljaca i time podsticao na zločine.

Zato traži da bude osuđen na 28 godina zatvora ili ponavljanje suđenja.

 

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније