Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta,I.Š. ]

14. 04. 2018. 09:20 >> 09:28
1

SPORAZUM MOGUĆ

Zaev: Ne može 'Nova Makedonija', pitali bi 'gdje je stara'

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je da je 99 odsto uvjeren da je moguće postići sporazum sa Grčkom oko imena.

 

 

"Jedan odsto ostavljam kao rezervu. Makedonija i Grčka nikad nijesu bile bliže rješenju spora oko imena. Ali i ako se ne pronađe rješenje, prije samita EU i NATO, pregovarački proces neće prestati. Pregovori će se produžiti i nastavićemo da gradimo prijateljastvo sa Grčkom", rekao je Zaev.

U intervjuu kablovskoj Televiziji 24, on je ponovio da je Makedoniji za međunarodnu upotrebu prihvatljivo ime sa geografskom odrednicom i istakao da je Grčka u pregovorima pokazala da ima razumijevanje za makedonski identitet. "U igri je ime sa geografskom odrednicom, nikako sa vremenskom.

Nova Makedonija nije rješenje, jer bi možda u budućnosti i djeca u Grčkoj mogla da pitaju: "Gdje je stara Makedonija", rekao je Zaev.

Ukoliko se sretne sa premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom u vezi sa pregovorima, kako je rekao, to će vjerovatno značiti da je moguće da se postigne kompromisno rješenje koje će biti prihvaćeno od građana obje zemlje. Makedonski premijer je najavio da će se sa Ciprasom svakako vidjeti 17. i 18. maja na Samitu Zapadnog Balkana u Sofiji.

Zaev je rekao da je posljednja runda pregovora šefova diplomatija Makedonije i Grčke, Nikole Dimitrova i Nikosa Kocijasa, u Ohridu protekla u veoma pozitivnoj atmosferi, ali da, dodao je, koliko zna dva ministra nijesu zapjevala.

"Dimitrov nije poznat po pjevanju kao (Ivica) Dačić, ali susret je protekao u mnogo pozitivnoj atmosferi i vladao je veći optimizam nego prethodno", rekao je premijer Makedonije Zoran Zaev na pitanje da li je i Dimitrov pjevao Kocijasu kao srpski ministar spoljnih poslova Dačić.

Prema njegovim riječima, ukoliko se ne dođe do rješenja, što je uslov za poziv u NATO i pregovore sa EU, Makedonija će produžiti sa reformama, jer su važne za građane.

"Strateški ciljevi Makedonije ostaju EU i NATO, sa čim se saglašava i opzicija", rekao je Zaev.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније