Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

s.đ. [ Mina ]

21. 04. 2018. 16:12   >>  16:09 1

SAMIT U SOFIJI

Kako povezati Balkan?

Povezivanje država regiona biće glavna tema samita Evropske unije (EU) i Zapadnog Balkana u maju u Sofiji.

U agendi samita se navodi da će glavni cilj događaja biti ubrizgavanje nove energije u odnosima između EU i Zapadnog Balkana.

Neki od glavnih ciljeva samita biće i "potvrđivanje opredjeljenja EU prema partnerima Zapadnog Balkana i ponoviti pripadnost regije europskoj porodici", kao i jačanje veza između Unije i regiona u infrastrukturi, digitalnoj i ljudska povezanost.

Jedan od ciljeva samita biće okupiti Zapadni Balkan i EU kako bi blisko sarađivali na zajedničkim izazovima kao što su sigurnost, migracija, geopolitički razvoj i dobrosusjedski odnosi, piše portal European Western Balkans.

Program povezivanja zauzima značajno mjesto u planu EU za Zapadni Balkan od kada je predstavljen u Berlinskom procesu 2014. godine.

Vjeruje se da je poboljšanje povezanosti unutar regiona, kao i između Zapadnog Balkana i EU, ključni faktor za rast i zapošljavanje i da će donijeti jasne prednosti za ekonomije i građane regiona.

U Strategiji za Zapadni Balkan, objavljenoj u februaru, navodi se da je "uspješna ekonomska integracija u regionu i EU moguća samo uz poboljšanu povezanost“.

Očekuju se inicijative i dogovori

Samit će biti idealno mjesto za lidere da razgovaraju o zastoju nekih od sporazuma, ali i prilika za postizanje novih dogovora i eventualno stvaranje novih inicijativa.

"Samit će biti usresređen na temu povezivanja s ciljem poboljšanja veza sa Zapadnim Balkanom i u regionu", navodi Evropski savjet.

Predsjednk Evropskog savjeta Donald Tusk naglasio je ranije važnost samita za izgradnju snažnih veza sa Zapadnim Balkanom.

"Cilj nam je jačanje veza sa i unutar regiona. Samit će nastojati da podstakne saradnju u oblastima od obostranog interesa, uključujući sigurnost i migracije ", rekao je Tusk.

Samit će okupiti lidere država ili vlada zemalja članica EU zajedno s čelnicima šest partnera sa Zapadnog Balkana: Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Crnom Gorom, Makedonijom i Kosovom.

Domaćin samita biće premijer Bugarske, koja trenutno predsjedava EU, Bojko Borisov.

EU će zastupati Tusk i predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker. Očekuje se i prisustvo visoke predstavnice EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Federike Mogerini i evropskog komesara za proširenje Johanes Hana.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније