Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: P.R. [ Beta ]

21. 04. 2018. 16:27   >>  16:22

MAKEDONIJA I GRČKA

Zaev: Nikada bliže pomirenju

Makedonski premijer Zoran Zaev izrazio je danas uvjerenje da njegova zemlja nikada nije bliža postizanju rješenja u sporu s Grčkom oko imena, dodajući da neuspjeh ne bi "značio kraj svijeta".

"Vjerujem da nikada nijesmo imali bolje okolnosti za postizanje potpunog rješenja... koje će zauvijek trajati", rekao je Zaev u izjavi za agenciju Frans pres i dodao da i ako se "spor ne riješi, to neće značiti kraj svijeta".

Makedonski premijer je rekao da će njegova zemlja nastaviti "evropski program na ovaj ili onaj način".

Zaev je rekao da je veliki dio spora oko imena Makedonije rješen, ali nije želio da iznese detalje o pregovorima jer bi to "ugrozilo taj proces".

Dvoipodecenijski spor Grčke s Makedonijom oko njenog prava na taj naziv koje nosi i sjeverna grčka oblast, godinama blokira evroatlantske integracije Makedonije.

Grčka smatra da ustavno ime implicira teritorijalne pretenzije sjevernog susjeda.

Makedonija je nedavno od Evropske komisije dobila preporuke za otvaranje pristupnih pregovora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније