Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

rtcg.me/Beta [ Objavio: O.Z. ]

22. 04. 2018. 16:55 >> 16:53
12

PLENKOVIĆ U JASENOVCU

"Snažno osuđujemo ustaške zločine"

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da hrvatska vlada snažno osuđuje ustaške zločine u Drugom svjetskom ratu i radi na prevazilaženju podjela u društvu.

"Došli smo da odamo počast žrtvama ustaškog logora Jasenovac i još jednom izrazimo pijetet žrtvama i njihovim porodicama, isto tako da snažno osudimo zločinački režim, da damo počast žrtvama medju kojima su bili i Jevreji i Srbi i Romi i Hrvati i antifašisti", rekao je Plenković novinarima poslije komemoracije za žrtve ustaškog logora na kojoj nije bilo govora.

On je istakao da hrvatska vlada "jasno osuđuje te zločine i svojim djelovanjem želi da radi na jasnom određenju prema totalitarnim režimima, negovanju kulture sjećanja i na kulturi pomirenja".

Upitan o ponovnom bojkotu predstavnika udruženja Srba, Jevreja i antifašista i kritikama poslanika srpske manjine Milorada Pupovca, Plenković je rekao da je njegova Vlada napravila sve da se izbjegnu tri komemoracije, da vodi dijalog i da je Pupovac član vladajuće većine.

On je izrazio nadu da će se kroz dijalog s tim organizacijama "doći u situaciju da ponovo bude jedinstvena državna komemoracija, jer žrtve Jasenovca to zaslužuju".

Na pitanje doprinosi li podjelama i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja ponovo nije bila na državnoj komemoraciji, već je u petak u Jasenovac otišla sama, premijer je rekao da ona "sama može rastumačiti svoje poteze".

U Jasenovcu je danas održana državna komemoracija za žrtve zloglasnoj ustaškog logora. To je bila posljednja od ukupno tri ovogodišnja komemoracija. Na državnoj komemoraciji su bili predstavnici Roma, ali ne i jevrejskih, srpskih i antifašističkih organizacija koje treću godinu zaredom bojkotuju državnu komemoraciju. Oni smatraju da vlast treba da zauzme jasno i neopozivo mišljenje o ustaštvu, odnosno da ne smije da toleriše ustaški pozdrav "Za dom spremni".

U subotu su svoju komemoraciju održali predstavnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske i Srpskog narodnog vijeća, a na njoj su bili i zvaničnici najveće opozicione stranke, Socijaldemokratske partije, dok su prošlog vikenda svoju komemoraciju održali predstavnici jevrejske zajednice.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je u petak Spomen-područje Jasenovac, a mediji su o tome obaviješteni naknadno saopštenjem iz njenog kabineta.

Komemoraciju u Jasenovcu obilježio je i incident hrvatskih desničara. Naime, dvojica muškaraca razvila su zastavu na kojoj stoji ustaški pozdrav "Za dom spremni". Incident se nije dogodio u samom Spomen parku, već u mjestu Jasenovac.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније