Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

23. 07. 2013. 13:51 >> 13:54
2

ODLAZAK STVARAOCA

Preminuo novinar Dragan Babić

Jedan od najvećih novinara u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji Dragan Babić umro je u 77. godini u Vranju.

 

Rođen je 3. septembra 1937. u Kruševcu, gdje je završio osnovnu školu. Gimnaziju je završio u Beogradu, a potom apsolvirao engleski jezik i književnost. Najprije se pojavio u književnoj javnosti, pričama u NIN-u, a potom je pisao u književnom časopisu "Delo".

U njegov literarni opus spadaju i knjige "Putovanje na kraj jezika", "Ti možda misliš drugačije" i dokumentarni roman "Kao mehur od sapunice".

Autor je nekih od najboljih televizijskih emisija i serija, gdje spada i neponovljivi "Dvogled" s početka njegove televizijske karijere, koji je bio namijenjen djeci i emitovan je u više ciklusa.

Njegova uspješna televizijska ostvarenja su i "Kino-oko", "To sam ja", "Umjeće življenja","Kraj epohe", "U senci", "Nacionalna geografija"...  

Njegovi intervjui na televiziji predstavljali su poseban događaj - razgovarao je sa Džonom Hjustonom, Lijem Strazbergom, Glendom Džekson, Šeli Vinters, Ingmarom Bergmanom, Erlandom Jozefsonom, Liv Ulman...

Bio je prvi novinar iz nekadašnje Jugoslavije koji je dobio poziv da radi na Bi-Bi-Siju, ali je umjesto ponuđenih pet godina ostao samo pola godine i vratio se, jer se susreo sa administracijom kojoj nije bio vičan, pošto ga je zanimao autorski, a ne činovnički posao.

Nikada nije bio član nijedne partije.

Cio radni vijek je proveo u Televiziji Beograd, gdje je najprije otišao na prinudni odmor, a tokom bombardovanja 1999. dobio je otkaz i otišao u penziju, navodi se u Babićevoj biografiji koju je 2005. objavio NIN. 

Njegove emisije koje su mijenjale dinamiku socijalnog života i ostavljale snažan odjek u javnosti, ostaće zauvjek standardi u novinarstvu.

Vrijeme i mjesto sahrane, biće naknadno saopšteni.

 

(RTS)

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније