Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: F.R. [ B92/Tanjug ]

27. 04. 2018. 22:22   >>  28. 04. 2018. 01:40 2

STOLTENBERG PORUČIO

"MK dobija poziv u NATO čim riješi problem imena"

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kaže da je Alijansa spremna da pozove Makedoniju u članstvo čim se riješi problem imena.

On je poručio da uprkos tome što se Rusija protivi širenju zapadne vojne alijanse, "NATO vrata ostaju otvorena".

"Posjetio sam Skoplje i jasno rekao da je NATO i dalje privržen onom što je poručio 2008. na Samitu u Bukureštu - da smo spremni da pozovemo tu zemlju da postane članica NATO čim se riješi pitanje njenog imena. Ta odluka i dalje stoji. Kontakti i pregovori o imenu su u toku i nadam se da će biti uspješno završeni, a onda ćemo krenuti dalje", kaže Stoltenberg.

Upitan za moguće miješanje Rusije u proces pristupanja Makedonije NATO, Stoltenberg je sa zasijedanja Sjevernoatalnskog savjeta poručio da je fundamentalno pravo svake nacije da odlučuje o svom putu i pripadnosti određenom bezbjednosnom okviru.

"Rusija se protivi širenju NATO već godinama. Gotovo uvijek je protestovala kada dobijamo nove članice, ali činjenica je da su vrata NATO otovorena. Da li će NATO dobiti novu članicu pitanje je odluke zemlje koja želi da se pruključi i 29 saveznika. Niko drugi nema prava da tu interveniše ili spriječi taj proces", zaključio je Stoltenberg.

Tokom današnjeg zasijedanja Sjevernoatalnstskog savjeta posjlednja tačka dnevnog reda trebalo bi da se odnosi na situaciju na Zapadnom Balkanu.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније