Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ Objavio: O.Z. ]

27. 04. 2018. 21:12   >>  21:09 9

RJEŠAVANJE PROBLEMA

"Kad mogu dvije Koreje, mogu i zemlje Balkana"

Premijer Bugarske Bojko Borisov izjavio je danas u Skoplju da je krajnje vrijeme da zemlje regiona pokažu Evropskoj uniji (EU) da mogu samostalno da riješe otvorena pitanja.

"Imamo istorijski šansu da pokrenemo zemlje ka EU. Danas je riješen problem između dvije Koreje. Zašto mi sami ne možemo da riješimo naše balkanske probleme. Krajnje je vrijeme da pokažemo EU da sami možemo da rješavamo naša otvorena pitanja", rekao je Borisov na konferenciji za novinare nakon sastanka Procesa Brdo-Brioni.

Premijer Bugarske, zemlje koja predsjedava EU, rekao je da se nada da će lideri zemalja regiona shvatiti šta ih očekuje na Samitu EU–Zapadni Balkan, u maju u Sofiji.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk je poslao poruku optimizma da je moguć pozitivan razvoj događaja na Zapadnom Balkanu.

"Možete da računate na nas i to nijesu prazne riječi, već fakti… Moguće je da istorija Balkana, koja liči na horor film koji nikad ne završava, ima srećan kraj", rekao je predsjednik Evropskog savjeta.

Kako je istakao, prvi i najvažniji preduslov je da se smire emocije, da se bude pragmatičniji.

Govoreći o sporu Beograda i Prištine, on je rekao da EU nije tu da ponudi recept, već da je rješenje u rukama lidera.

"Imali smo razgovore sa Beogradom i Prištinom, ali to ne treba da zastane na pola puta. Brisel nije taj koji će ponuditi recept, sve je u rukama lidera da ulože napore da se nađe rješenje. Ukoliko oni imaju snage, procedure u Briselu će im samo pomoći", rekao je Tusk.

Takođe, predsjednik Evropskog savjeta izjavio je ranije danas da vijesti iz Koreje i ono što je doživio na Balkanu posljednjh dana pokazuju da "nemoguće može postati moguće".

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније