Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

23. 07. 2013. 16:43   >>  16:43 1

RUSKI GASOVOD

"Južni tok" i kroz Makedoniju

Danas u Moskvi, zvaničnici Makedonije i Rusije potpisali su ugovor o snabdijevanju plinom, kojim se Makedonija i zvanično pridružila ruskom gasnom projektu "Južni tok".

U ime Makedonije ugovor je potpisao premijer i ministar finansija Zoran Stavreski, dok je u ime ruske strane ugovor potpisao ministar energetike Aleksandar Valentinovic Novak.

Takođe, potpisivanju ugovora prisustvovao je i makedonski premijer Nikola Gruevski koji je tom prilikom kazao da je potpisivanje navedenog ugovora istorijski momenat za Makedoniju.

Naglasio je da je Makedonija ostvarila veliki uspjeh priključenjem u gasni projekat "Južni tok" koji ima strateški značaj za ovu balkansku zemlju.

"Ovim smo riješili pitanje dugoročne i stabilne energetske politike koju vodimo, kao i izgradnju potrebne infrastrukture za plinska postrojenja koja ćemo koristiti u narednom periodu", rekao je Gruevski i istakao da se nada da će do kraja ove godine biti potpisan ugovor sa kompanijom “Stroyantrans Gas”, kako bi bila izgrađena i gasna infrastruktura u Makedoniji, napominjući da će to intenzivirati ekonomsku saradnju dvije zemlje.

Ruski ministar Valentinovic izjavio je da je gasni projekat "Južni tok" vrlo značajan za ekonomiju Rusije, ali i za energetsku sigurnost cijele Evrope.

Rusija pridaje veliki značaj realizaciji panevropskog projekta "Južni tok" koji će omogućiti povezivanje istočnih i zapadnih djelova Evrope.

Gasni projekat "Južni tok" je prevashodno ruski projekat, ali u kome su osim ruskih, prisutni i akcionari iz Njemačke, Francuske i Italije, dok u čitavom projektu učestvuje 10 zemalja.

Takođe, "Južni tok" će do 2020. obezbijediti oko 10 odsto evropskih potreba za gasom, odnosno njime će doticati 63 milijarde kubika, od potrebnih 630 milijardi.

Gasovod "Južni tok" prenosiće ruski gas ispod Crnog mora, gasovodom dužine 900 kilometara, preko Bugarske, Srbije do drugih evropskih zemalja.

Investicija izgradnje Južnog toka je procijenjena na 15 milijardi eura, dok će kapacitet gasovoda iznositi 63 milijarde kubnih metara godišnje.

(Anadolija)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније