Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

(B92)

08. 05. 2018. 19:53   >>  19:46 1

MARŠ U ZAGREBU

Nosili ratne slike Tita i Tuđmana

Maršom učesnika Besmrtnog partizanskog odreda, u Zagrebu je danas prvi put obilježeno stvaranje antifašističke koalicije u Drugom svjetskom ratu.

Grupa od 200 učesnika marša nosila je fotografije Josipa Broza Tita i Franje Tuđmana u partizanskim uniformama, pjevala partizanske pjesme i uzvikivala parole "Smrt fašizmu, sloboda narodu".

Učesnici marša su nosili fotografije oko 300 poginulih u NOB-u i narodnih heroja, a nosile su se i zastave Hrvatske s grbom i zastava s petokrakom, te zastave Evropske unije i Saveza antifašističkih boraca.

Tačno u podne oni su na Trgu Republike, koji se nekada zvao Trg maršala Tita, u vazduh pustili 73 bijela balona u znak na 73 godine od završetka Drugog svjetskog rata.

Marš su organizovali Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske.

Predsjednik tog saveza Franjo Habulin rekao je da je današnja povorka organizovana da bi se javnost u Hrvatskoj senzibilizovala za sve koji su život ugradili u slobodu.

"Dužnost je da se ne zaboravi taj dio svijetle istorije. Sabor nije pokrovitelj ovog događanja, jer je pokrovitelj nekih drugih manifestacija koje ne idu zajedno", rekao je Habulin i dodao da se u Hrvatskoj ne uvažava Ustav, jer nema reakcije na isticanje ustaških simbola.

Današnja jednosatna povorka obilježavanja antifašizma prošla je gotovo bez incidenata.

Samo je jedan od prolaznika na Trgu Republike u prolazu učesnicima marša dobacio: "Tito je fašista, meni su oba djeda stradala od partizana".

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније