Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Izvor: Al Džazira [ Objavio: O.Z. ]

14. 05. 2018. 17:51 >> 17:47
1

AFERA "HOTMAIL"

Potpredsjednica Vlade Hrvatske podnijela ostavku

Potpredsjednica Vlade i ministrarka privrede Hrvatske Martina Dalić podnijela je danas ostavku zbog afere "Hotmail", objavili su ona i premijer Andrej Plenković na konferenciji za novinare u Banskim dvorima.

"Nakon jučerašnjeg i današnjeg razgovora potpredsjednica Vlade i ministrarka privrede Martina Dalić i ja smo odlučili da ona danas podnese ostavku na svoju dužnost", izjavio je premijer Plenković novinarima u Zagrebu, prenosi Hina.

Dalić je pojasnila da odlazi jer ne želi biti teret Vladi i HDZ-u, prenosi Al Džazira.

"Podnijela sam neopozivu ostavku na mjesto potpredsjednice Vlade i ministrarke privrede. U ovom nevjerovatnom spletu okolnosti i interesa oko Agrokora odjednom ispada da sam postala teret predsjedniku Vlade, Vladi, Hrvatskoj demokratskoj zajednici i vladajućoj većini. Ja to nikako ne želim biti", rekao je Dalić.

Na ostavku Dalić reagovala je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poručivši da je to "odgovoran politički čin".

"Nijedan važan državni posao, pa tako ni postizanje nagodbe o restrukturiranju Agrokora, ne može zavisiti o jednom čovjeku niti smije biti njegov talac. Jedini cilj toga procesa jeste stabilnost kompanije, očuvanje radnih mjesta i zadržavanje ukupne ekonomske stabilnosti. To je strateški državni interes. Dosadašnji tok toga procesa može se ocijeniti uspješnim. Zadatak nadležnih državnih tijela je utvrditi sve relevantne činjenice povodom sumnji na netransparentnost, mogući sukob interesa odnosno moguće povrede zakona, bez pritiska javnosti ili politike", poručila je Grabar-Kitarović u saopštenju.

"Nezavisno o tim aktivnostima, ključno je zadržati dinamiku postizanja nagodbe s ciljem očuvanja radnih mjesta i održivosti uključenih tvrtki", dodala je ona, dajući podršku Vladi i vanrednom povjereniku u nastojanjima za uspješnim završetkom toga procesa.

Dalić: Važno je znati ko je objavio mejlove

Afera "Hotmail", u čijem je središtu Dalić, nastavljena je u ponedjeljak objavom nove prepiske tzv. grupe Borg, nakon čega je opozicija na adresu Dalić i Plenkovića uputila žestoke kritike, tražeći raspisivanje novih izbora.

Protekle sedmice portal Index počeo je s objavom prepiske, a iz jutrošnjih mejlova vidljivo je da je "lex Agrokor" Vlada Hrvatske dobila od "grupe Borg" na dan kad je i usvojen.

"Dobila sam politički zadatak da nađem rješenje kojim će se spriječiti da propast Agrokora za sobom povuče cijelu ekonomiju ponovno natrag u recesiju", istakla je Dalić tokom objave odluke o ostavci, dodavši da je taj zadatak i pristup njegovom rješavanju bio zadan političkim dogovorom između tadašnjih koalicionih partnera HDZ-a i Mosta.

"Zadatak je proveden u djelo, pronađeno je rješenje koje je ostvarilo sve tada postavljene zadatke, uključujući i onaj da nema troška za poreske obveznike", kaže Dalić.

Dodala je da očekuje da će nagodba u Agrokoru biti postignuta u rokovima propisanim zakonom i da će svi ciljevi i zadaci tog procesa biti izvršeni.

Premijer Plenković istakao je da je Dalić u okviru svoje dužnosti proteklih više od godinu i po dana dala veliki doprinos, ne samo u području privrede , izrade nacionalnog programa reformi, strategije za uvođenje eura i niza aktivnosti koje je imala kao potpredsjednica nego i baveći se krizom i restrukturiranjem koncerna Agrokor.

"Niti jednim svojim potezom ili izjavom nijesmo dopustili da doprinesemo stvaranju atmosfere krize, panike, haosa i, posljedično tome, eventualno širih problema za hrvatski ekonjomski i finansijski sustav", istakao je Plenković.

Podrška koalicionih partnera

Prethodno je Plenković davao punu podršku ministrarki Dalić, konstatujući da mu nijesu jasni razmjeri napada novinara na nju i podsjećajući da je Dalić za "lex Agrokor" dobila nagradu za najbolji privredni potez u 2017. godini.

No, u nedjelju je, samo dan prije ostavke, a vezano uz mejl komunikaciju Martine Dalić s konsultantima i advokatima koji su radili na "lex Agrokoru", najavio da će "rasvijetliti sva pitanja do kraja, a ako nešto nije bilo dobro, tražiće odgovornost".

Priznao je da nije detaljno pročitao cjelokupnu mejl komunikaciju.

Plenković je u petak imao sastanak s koalicionim partnerima na kojem je dobio njihovu podršku, te konstatovao da je politička većina stabilna i da Vlada i dalje normalno funkcioniše.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније