Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92; Objavila: J.B.Č. ]

15. 05. 2018. 08:21 >> 08:13
5

PO UGLEDU NA RUMUNIJU

Srpsko selo vampirom privlači turiste

Kisiljevo je selo koje se nada da će svojom legendom o vampiru iz 18. vijeka privući turiste, po ugledu na komšijsku Rumuniju, odnosno zamak Bran, piše Rojters.

"Imamo jednu stvar koju nijedno drugo selo na svijetu nema. Imamo kisiljevskog vampira", rekao je za Rojters notar i folklorista Mirko Bogičić. On se nada da će selo poprimiti vampirsku tematiku.

Legenda kaže da se Petar Blagojević, seljak iz Kisiljeva, povampirio nakon smrti 1725. godine, a spekuliše se da počiva u neobilježenom grobu u tom selu.

Bogičić objašnjava da se Blagojević vratio iz mrtvih kako bi mučio svoju porodicu i komšije, šunjajući se oko kuća tražeći hranu i cipele, nerijetko daveći svoje žrtve.

Priču je, kako navodi Bogičić, zabilježio jedan bečki list, nakon čega su žitelji zatražili otvaranje Blagojevićevog groba i istragu.

"Pronašli su netaknuto tijelo, brada i nokti su mu vidno porasli... potom su žitelji spremili kolac i izboli tijelo", priča Bogičić držeći u rukama fotokopiju novina u kojima se priča pojavila.

Rojters navodi da selo nije spektakularno kao zamak Bran, poznat po grofu Drakuli, ali i da to žitelje ne sprječava da sanjaju o velikim stvarima za Kisiljevo.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније