Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta,I.Š. ]

18. 05. 2018. 14:12 >> 14:03

RJEŠENJE SPORA S GRČKOM

Zaev očekuje da se građani Makedonije saglase

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je danas u Sofiji da očekuje da se građani i institucije u Makedoniji saglase s prijedlogom konačnog rješenja spora oko imena i da bude potvrđeno.

  

 

 

Kako je javio izvještač Televizije Telma iz Sofije, u govoru na "Bečkom ekonomskom forumu" Zaev nije rekao koji je prijedlog utvrđen s grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom kao prihvatljiv, ali je istakao da je bio motivisan da traži mogućnost za konačno rješenje dvoipodecenijskog spora.

"Lično sam bio motivisan da idem naprijed s mojim kolegom (Aleksisom) Ciprasom, da na kreativan način nađemo moguće rješenje koje će biti konačno, koje je mogućnost za konačno rješenje problema koji postoji više od 25 godina", rekao je makedonski premijer.

To je, kako je istakao, osjetljiv problem, ali je poruka za prijateljstvo, saradnju i povezanost nešto što je vrijedno da se ide hrabrim koracima.

"Nadam se da će naši građani, naše institucije, da se saglase, da bi konačno rješenje bilo potvrđeno", rekao je Zaev.

Pojedini makedonski mediji objavili su danas da je "Republika Ilindenska Makedonija" prijedlog za rješenje spora oko imena koji su kao obostrano prihvatljiv, utvrdili i makedonski i grčki premijer na marginama Samita EU – Zapadni Balkan u Sofiji.

Prema portalu Nova TV, paket rješenja za spor oko imena Makedonije predviđa da jezik bude makedonski, a da u rubrici državljansvo bude zapisano: građani Republike Ilindenske Makedonije, kao i da međunarodni kodovi ostanu MK/MKD.

Zaev i Cipras su juče, na odvojenim konferencijama za novinare, istakli da je želja dvije vlade da se spor oko imena Makedonije riješi prije Samita EU u junu.

Vlada Makedonije se nada da bi tada mogla da dobije datum za početak pregovora o prijemu u EU, dok se u julu, na Samitu NATO, nada pozivu za stupanje u tu alijansu.

Maratonski spor Grčke s Makedonijom oko njenog prava na naziv koji nosi i sjeverna grčka pokrajina, blokira evroatlantsku integraciju Makedonije.

Grčka smatra da ustavni naziv Makedonije implicira teritorijalne pretenzije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније