Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Radio Slobodna Evropa, Objavila: P.B. ]

21. 05. 2018. 16:03   >>  15:56 3

UTICAJ TURSKE

Erdogan koristi evropski vakuum na Balkanu

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan boravio je u radnoj posjeti Sarajevu gdje je kao počasni gost prisustvovao 6. Kongresu Unije evropsko-turskih demokrata u Olimpijskoj dvorani Zetra u kojoj se okupilo nekoliko hiljada građana BiH, ali i Turaka iz zapadnoevropskih zemalja.

Erdogan je skup, koji je ranije najavio kao predizborni, iskoristio da dobije podršku od iseljenih Turaka od kojih njih više od tri miliona ima pravo da glasa na prijevremenim predsjedničkim i parlamentarnim izborima 24. juna, kojima se uvodi čvrsti predsjednički sistem umjesto parlamentarne demokratije, pišu svjetski mediji.

To je jedini predizborni skup koji će Erdogan organizovati u Evropi, nakon što su Austrija, Njemačka i Holandija najavile da ih neće dozvoliti, kao i prošle godine uoči referenduma o ustavnim promjenama, piše AP.

Erdogan je toplo dočekan u Sarajevu u kojoj on i Turska uživaju veliku podršku, pogotovo među Bošnjacima, koji Tursku vide kao glavnog pokrovitelja i zaštitnika, piše američka agencija.

Zbog odbijanja EU, Balkan traži investitore u Turskoj

Balkanske zemlje investitore sada traže u Turskoj jer Evropska unija oteže sa procesom proširenja na Balkan, piše agencija Rojters u analizi u kojoj navodi primjer opšine Krupanj, koja se nalazi u blizini granice Srbije sa Bosnom, a čiji gradonačelnik Ivan Isailović investitore traži ne u Minhenu i Parizu, već u Istanbulu.

"Sa proširenjem Evropske unije koje je potisnuo Bregzit, plus posljedice krize i migracija, region postaje mjesto na kojem snagu odmjeravaju EU i Turska, a i Rusija i Kina se bore za uticaj," navodi britanska agencija.

Prema podacima Privredne komore Srbije, 20 turskih pogona je otvoreno prošle godine u Srbiji, a trgovinska razmjena između Turske i šest zemalja zapadnog Balkana se stalno povećava.

"Neki Evropljani su razočarani zbog toga što region može pasti pod uticaj Turske, jer ona i kroz kulturne projekte jača svoju poziciju," piše Rojters i navodi da je u BiH Turska potrošila 300 miliona eura na razne projekte, uključujući rekonstrukciju džamija i spomenika iz Otomanskog doba.

"Mislim da će se turski uticaj nastaviti kroz religiju i vjerske investicije. Očekuje se rast kulturnog uticaja kroz turski film, sapunice i škole," rekao je Vehbi Kajtazi, glavni i odgovorni urednik Insajderi.com, istraživačkog novinskog portala na Kosovu.

"Turska je uspjela da iskoristi svoje istorijske, kulturne i lične veze sa regionom kako bi izgradila jače veze," kaže Alida Vračić, autorka teksta o uticaju Turske na region sa njemačkog Instituta za međunarodne i bezbjednosne poslove, i dodala:

"Mislim da zvaničnici Evropske unije mogu da uče od Turske i da koriste isti model kako bi se jače povezali s regionom i izgradili svoj uticaj."

Povratak Turske na Balkan

Dok Evropska unija brine zbog uloge Moskve na Zapadnom Balkanu, Ankara povećava i svoj uticaj na ovom području, ocijenio je politički portal Politiko.

Ponovni interes EU za južnim dijelom Evrope koji je van unije izazvan je djelimično zbog straha od uloge Moskve u regionu - od davanja borbenih aviona Srbiji do navodne uloge u pokušaju državnog udara u Crnoj Gori.

Rusija, međutim, nije jedina sila sa dugom istorijom u regionu koja ponovo ima veći uticaj, ističe evropsko izdanje Politika sa sjedištem u Briselu.

Ekonomsko prisustvo Turske generalno nije ono što brine evropske saveznike Ankare; oni se plaše da će Turska moći da stekne politički uticaj nauštrb Brisela, dodaje se u tekstu.

Politiko piše da je tokom 15-godišnje vladavine Erdogana, Turska uložila značajne napore i novac na sticanje sve većeg političkog, kulturnog i ekonomskog položaja na zapadnom Balkanu: obezbijedio je razvojnu pomoć, vodio velike infrastrukturne projekte, otvorio univerzitete i obnovio džamije, ohrabrio turska preduzeća da ulažu u region i podstakne dijalog između podijeljenih zajednica.

Ali, politički uticaj Ankare ima i mračniju stranu, navodi Politiko i dodaje da su Erdogan i turski ministri podstakli zemlje Zapadnog Balkana da preduzmu mjere protiv pristalica Fethulaha Gulena, turskog imama i bivšeg Erdoganovog saveznika koji živi u egzilu u Americi, kojeg Ankara krivi za pokušaj rušenja vlade 2016. godine.

Erdoganov dolazak u Sarajevo kako bi održao predizborni skup takođe pokazuje stepen njegovog uticaja u regionu, smatra Politiko.

Ipak, mnogi u Turskoj, uključujući i one koji kritikuju vladu, tvrde da uloga njihove zemlje na Zapadnom Balkanu nije u suprotnosti sa tamošnjim planovima EU, nego se dopunjuje sa naporima bloka.

Neki analitičari se plaše da Erdoganov borbeni pristup politici može povećati tenzije između i unutar etničkih grupa na Zapadnom Balkanu, dok drugi kažu da izazivanje problema nije u interesu Turske, jer bi to smanjilo mogućnost boljih ekonomskih odnosa u regionu, ističe Politiko.

Miting u Bosni, poruka Evropi

Portal Al monitor, koji se bavi Bliskom istokom i čije je sjedište u Vashingtonu, kaže da je Erdoganov govor u Sarajevu akt političkog prkosa protiv Austrije, Njemačke i Holandije, koji su odbili da mu daju dozvolu da se obrati turskoj dijaspori na njihovom tlu.

"S obzirom na dosadašnje iskustvo, ova zabrana može ići u Erdoganovu korist," piše Al monitor i podsjeća da je Erdogan nedavno otkrio da se radi na alternativnim planovima kako bi se došlo do pristalica u Evropi, da bi se kasnije otkrilo da je riječ o mitingu u Sarajevu.

Navodi se i da je u međuvremenu planirani skup već izazvao kontroverzu među srpskim političarima u BiH, ali i među nekim bošnjačkim, koji kažu da ovo otkriva uticaj koji Turska ima na njihovu zemlju.

Sadik Ahmetović, bivši potpredsjednik Stranke demokratske akcije koji je sada dio Nezavisnog bloka, izjavio je da se protivi ovom skupu jer Bosna mora ostati fokusirana na svoj "stalni cilj" pristupanja Evropskoj uniji.

Radovan Kovačević, portparol Saveza nezavisnih socijaldemokrata koji vladaju u Republici Srpskoj, rekao je da je Erdoganov skup "neprihvatljiv" jer pokazuje da Turska vidi Bosnu kao svoj satelit.

Slobodan Šoja, bivši bosanski diplomata, smatra da Bosna predstavlja "veliku političku arenu za Tursku", za razliku od Srbije i drugih zemalja u regionu, koje su, kako je rekao, turske ekonomske arene.

Portal dodaje i da je još jedan primjer povećanja uticaja Turske na Balkanu pružila posjeta srpskog predsjednika Aleksandra Vučića Ankari.

"Uticaj Turske na dijelove Balkana za sada je uspostavljen. Pogrešno je, međutim, pretpostaviti da će Ankara uvijek dobiti ono što želi," ocjenjuje Al monitor i dodaje da Balkan ostaje region koji Ankara pažljivo mora da tretira zbog razloga koji su stari nekoliko vijekova, ali i zbog realnosti.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније