Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

26. 07. 2013. 13:00   >>  13:03 1

STANDARDI EU

BiH: Bez nekih hrvatskih proizvoda

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH odlučilo je da na popis hrvatskih kompanija kojima je do daljnjeg zabranjen izvoz u BiH stavi i Koestlin, Sirelu, Meggle, Luru, SMS kao i PPK mesnu industriju. Zabrana će biti na snazi dok hrvatske firme ne ispune sve standarde EU.

Kompanije će imati zabranu sve dok ne ispune standarde proizvodnje Evropske unije, što znači da građani BiH u narednom periodu neće imati mogućnost da kupuju, između ostalog, proizvode hrvatske konditorske industrije Koestlin, maslinovo ulje splitske uljare SMS i mliječne proizvode Sirele, prenosi Večernji list.

Na najnovijem spisku nalazi se više od 45 hrvatskih kompanija kojima je do daljnjeg zabranjen izvoz u BiH.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović još ranije je najavio kako je odluka o zabrani uvoza određenih proizvoda iz Hrvatske nastupila kao logičan slijed okolnosti nakon ulaska Hrvatske u EU. U Ministarstvu tvrde kako od hrvatskih kompanija treba tražiti da ispune sve uslove EU pri izvozu, baš onako kako se to traži i od BiH kada izvozi u Hrvatsku.

Iz BiH kažu da kad hrvatske kompanije, koje su na tom spisku, ispune standarde EU, vlasti u BiH će ponovo donijeti odluku o njihovom slobodnom uvozu. Iako je ranije bilo tvrdnji kako će zabrana uvoza biti uglavnom koncentrisana na manje proizvođače mesa i mesnih prerađevina, sudeći po popisu, ona se proširila na konditorsku, mlječnu i prehrambenu industriju, piše Večernji list.

Popis „otpisanih kompanija" sigurno će šokirati hrvatske kompanije, ali i vlast u Zagrebu, jer se na njemu nalazi nekoliko respektabilnih proizvodnih hrvatskih preduzeća. Hrvatski ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina već je rekao, prilikom prethodnog skraćenog spiska, kako su neprijatno iznenađeni odlukom vlasti u BiH o zabrani uvoza određenih proizvoda životinjskog porekla proizvedenih u Hrvatskoj.

Jakovina je rekao i da se nada da će vlasti iz BiH „još jednom preispitati svoju odluku, a ako bude potrebno, Hrvatska će svoje interese zaštititi kroz institucije EU".

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније