Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ Objavio: O.Z. ]

25. 05. 2018. 19:05   >>  19:50

POSREDNIK UN:

Ministri Grčke i Makedonije ipak nijesu riješili spor

Posrednik Ujedinjenih nacija za spor Grčke s Makedonijom oko njenog naziva, Metju Nimic, izjavio je danas popodne u Njujorku da ministri vanjskih poslova Nikos Kocijas i Nikola Dimitrov na upravo završenom dvodnevnom sastanku u sjedištu UN nijesu riješili spor, ali da su "obje strane posvećene tom nastojanju".

Tako je došlo do novog zastoja u pregovorima koji traju četvrt vijeka, iako je atmosfera donedavno ukazivala na suprotno - na proboj ka rješenju.

Nimic je, uprkos neuspjehu, danas ipak izjavio da će se "intenzivirati razgovori dvije strane" i najavio sastanak Kocijas-Dimitrov u Briselu, ali je odbio da kaže da li će se sastati i premijeri Grčke i Makedonije, Aleksis Cipras i Zoran Zaev.

Koliko prošle nedjelje se govorilo da će rješenje spora biti "Republika Ilindenska Makedonija", ali taj naziv nije prošao u Atini.

Po današnjim grčkim izvještajima iz Njujorka, razgovaralo se i o drugim idejama, te da je Kocijas navodno odbio predlog da naziv susjeda bude "Nova Makedonija", dok je Dimitrov navodno odbacio predlog naziva "Gornja Makedonija".

Tako je Nimic pred kraj runde pregovora u četvrtak predložio da nov naziv bude "Sjeverna Makedonija" - što je predlagao i prije više godina, ali su dvojica ministara razgovor o tome ostavila za današnji sastanak koji su, međutim, završila bez dogovora.

Dimitrov i Kocijas su, u prisistvu Nimica, juče pregovarali šest sati, a još dva sata danas.

Pred novu rundu pregovora, Dimitrov i Kocijas su se odvojeno sastali s generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom.

Sastanak dvojice ministara s posrednikom Nimicom u Njujurku uslijedio je poslije prošlonedjeljnog sastanka premijera Zaeva i Ciprasa, kada je opcija sa imenom "Republika Ilindenska Makedonija" bila ocijenjena kao "obostano prihvatljivo rješenje".

Makedonska vlada je posljednjih dana više puta potvrdila da ostaje pri stavu da je to dobar predlog za rješenje spora, dok je grčka vlada, nakon samo dva dana, indirektno odbacila taj predlog sa zahtjevom da se pregovara o imenima koje je ranije predložio Nimic.

Vlada Makedonije se nada da bi u junu - pod uslovom da do tada riješi spor s Grčkom - mogla da dobije datum za početak pregovora o prijemu u EU, a u julu, na samitu NATO, i poziv za stupanje u tu alijansu.

Grčki premijer je danas izjavio u Solunu da "ništa ne predajemo, nego pokušavamo da vratimo nešto što su drugi predali prije 70 godina".

"Naši sjeverni susjedi više od 70 godina imaju državni entitet koji je bio unutar jugoslovenske federacije, a potom je postao nezavisna država, nazvan 'Makedonija', noseći bez ikakvih odrednica naziv koji se odnosi na antički grčki svijet i na ogromnu kulturnu baštinu grčke Makedonije. To vraćamo, i to nije lako", podvukao je Cipras.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније