Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92, Objavila: P.B. ]

07. 06. 2018. 20:55   >>  20:44 1

PREDSJEDAVANJE EU

Zapadni Balkan na listi prioriteta

Austrija od 1. jula preuzima od Bugarske šestomjesečno predsjedavanje Evropskoj uniji.

Prioriteti Beča biće ilegalna migracija, zaštita spoljne granice Evropske unije i Zapadni Balkan.

Austrijska vlada predstavila je u Briselu svoj program predsjedavanja pod motoom "Evropa koja štiti" u kojem približavanje Zapadnog Balkana, odnosno jugoistočne Evrope, pojam koji radije koristi Beč, zauzima važno mjesto.

Iz Beča poručuju da će fokus u približavanju Zapadnog Balkana biti na konkretnom napretku u pristupnom procesu na osnovu jasnih kriterijuma.

Na listi prioriteta na prvom mjestu se nalaze bezbjednost i borba protiv ilegalne migracije, odnosno zaštite spoljne granice Evropske unije.

Na drugom mjestu je obezbjeđenje blagostanja i konkurentnost kroz digitalizaciju, a na trećoj poziciji je stavka "stabilnost u susjedstvu", koja se tiče približavanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

Austrija želi da ojača i princip subsidijarnosti, odnosno da fokus EU bude na velikim pitanjima koja iziskuju zajednička rješenja, a povlačenje od malih pitanja u kojima članice, odnosno regioni mogu donositi efektnije odluke.

U Savjetu za spoljne poslove Austrija će se fokusirati na zaključenje pregovora o Bregzitu, kao i intenziviranje pregovora o višegodišnjem finansijskom okviru poslije 2020., odnosno o budžetu Evropske unije.

U ovom tijelu jedna od glavnih tema biće i proširenje EU na Zapadni Balkan sa fokusom na konkretni napredak u pristupnom procesu na osnovu jasnih kriterijuma i individualnog razvoja.

Pored toga, Austrija će raditi i na mogućem zaključenju institucionalnog okvirnog sporazuma Evropska unija - Švajcarska.

Fokus će biti stavljen na jačanje efektivnog multilateralizma.

Austrija, kako najavljuje, želi da EU bude pouzdan partner zbog čega je važno istočno partnerstvo, dijalog sa Rusijom, transatlantski dijalog, odnosi sa Azijom i podrška državama Afrike.

Ističe se i da je stabilizacija jugoistočne Evrope veoma bitna za EU.

Što se migracije tiče, podvlači se saradnja sa zemljama porijekla i tranzita, borba protiv krijumčara i trgovaca ljudima, te i izgradnja kapaciteta za zaštitu pogodjenih regiona.

U zajedničkoj bezbjednosnoj i odbrambenoj politici Austrija želi fokusiranje na sajber bezbjednost i savladavanje hibridnih prijetnji.

U Savjetu za privredu i finansije posebna pažnja biće posvećena mjerama za oporezivanje digitalne privrede, modernizaciji sistema poreza na dodanu vrijednost, te i na bankarskoj uniji kroz mjere za smanjenje rizika i loših kredita.

U Savjetu za pravosuđe i unutrašnje poslove Austrija, između ostalog, planira da učini snažnijim Fronteks, te i kontrolu i zatvaranje ilegalnih migrantskih ruta, te i poboljšanje šengenskog informativnog sistema, pa i razmatranje izmjene šengenskog graničnog kodeksa.

Isto tako, teži da podstakne reformu zajedničkog evropskog sistema za azil i jačanje zajedničke politike vraćanja odbijenih tražilaca azila.

Takođe veliku pažnju Austrija želi da posveti borbi protiv radikalizacije i organizovanog kriminala.

U svemu tome zvaničan Beč smatra važnim partnerstvo i dijalog sa državama susjedstva, posebno Zapadnog Balkana.

U savjetu za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravstvo i zaštitu potrošača među prioritetima su uslovi rada u novom modelu koji nastaje digitalizacijom.

Kada je riječ o konkurentnosti, u nadležnom Savjetu EU, planirano je produbljivanja zajedničkog tržišta i smanjenje birokratskih prepreka, te poboljšanje okvira za digitalne usluge i digitalizacija preduzeća.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније