Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

12. 06. 2018. 19:11 >> 19:13
7

KRAJ SPORA

I zvanično Republika Sjeverna Makedonija

Grčka i Makedonija postigle su sporazum o imenu bivše jugoslovenske republike, nakon spora dugog 27 godina. Novo ime biće Republika Sjeverna Makedonija.

Grčki premijer Aleksis Cirpas saopštio je prethodno da je sa Makedonijom postignut sporazum o imenu te bivše jugoslovenske republike, da bi nešto kasnije njegov makedonski kolega Zoran Zaev saopštio da je novo ime zemlje "Republika Sjeverna Makedonija".

"Imamo kombinovano ime, sa geografskim kvalifikacijama, za sve upotrebe", rekao Cipras na sastanku sa predsjednikom Grčke Prokopiosom Pavlopulosom, javlja grčka agencija ANA.

Sa druge strane, Zaev je istakao da novo ime "garantuje i nacionalni identitet i napredak zemlje".

On je pozvao predsjednika države Đorđa Ivanova i makedonsku opoziciju da podrže dogovor i da daju maksimalnu podršku napretku zemlje i donesu zajedno odluku za budućnost Makedonije.

"Imamo istorijsko vjekovno rješenje. Da za makedonsku budućnost! Dogovor je fer za obje strane", rekao je Zaev na konferenciji za novinare u prisustvu ministara u njegovom kabinetu.

Kako je istakao, rješavanjem dvoipodecenijskog spora "izvlači se zemlja iz izolacije i jača makedosnki identitet". "Makedonski jezik, narod, Makedonac, Makedonka, zaštićeni su i ojačani jednom zauvjek", rekao je Zaev.

Izvor iz kabineta premijera Grčke za atinski list "Katimerini" navodi da je su ispunjeni svi uslovi koje je postavila grčka vlada, a novi naziv Makedonije će se koristiti za sve potrebe, i u toj zemlji i u inostranstvu.

Cipras će objaviti proglas o sporazumu koji će već ove nedjelje sa Zaevom potpisati na zajedničkoj granici u Prespi, koja je ranije odabrana kao simbolično mjesto.

Sporazumom je utvrđen niz detalja i procedura, uključujući izmjenu Ustava Makedonije i referendum o rješenju krajem ljeta, zatim i šta će pisati na ličnim kartama i pasošima, kao i to kako će se ubuduće određivati nacionalni identitet Makedonije i njenog jezika.

Sporazum treba da potvrdi i Skupština Grčke, a njena vlada će dati uslovnu saglasnost na pristupanje Makedonije EU i NATO, o čemu se odluke očekuju već u toku juna.

Spor oko imena Makedonije trajao je od 1991. godine.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније