Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

28. 07. 2013. 08:58   >>  08:58

ALBANSKI BUNKERI

Gorko sjećanje i atrakcija za turiste

Od najviših planina pa sve do jadranske obale bunkera u Albaniji ima napretek - u prosjeku 24 na svaki kvadratni kilometar.

 

Iako mnoge Albance podsjećaju na gorku prošlost pod režimom Envera Hodže, drugi vide priliku za biznis. U vrijeme komunizma, albanski diktator Enver Hodža naložio je gradnju 750.000 bunkera zbog paranoičnog straha od strane invazije, piše balkanska Aldžazira.

Ispada da je za svakog četvrtog stanovnika Albanije izgrađen po jedan. Ta je država danas članica NATO-a i bunkeri više nijesu potrebni.

Sve je veći broj onih koji ih ruše kako bi gradili moderne hotele za strane goste, dok su neki bunkeri na obali Drača pretvoreni u restorane.

Kuhinja jednog od njih je ispod betonske kupole, debljine 1,3 metra. Kuvar kaže da je za ventilaciju trebalo bušiti sedam dana. Ipak, investicije su se isplatile - strani turisti su česti gosti.

"Ovaj bunker služi kao orijentir za turiste. Pružamo im priliku da slikaju unutar njega. Gosti ostaju fascinirani kako smo pretvorili bunker u kuhinju. Moram da kažem kako svi turisti koji su došli da posjete ovaj objekat, probaju i hranu koja se priprema ovdje", ističe Eris Džihani, menadžer restorana Reni.

Za one koji su bili primorani da ih grade, bunkeri ne predstavljaju atrakciju, nego patnju kroz koju su prošli tokom komunizma. Nermin Pustina sada živi u Austriji, ali je svoje djetinstvo provela u Albaniji. Kaže kako bi se bunkeri trebali srušiti, jer je podsjećaju na ono kroz šta je prošla kada je imala 17 godina.

"Najteže mi je bilo kada sam radila s betonom. Cijeli dan smo morali da pripremamo materijal. U ponoć bismo se morali probuditi da miješamo i postavljamo beton. Nije bilo razlike. Svi, i muškarci i žene, morali su da rade. Morali smo da nosimo beton u kofama. Sjećam se kako nisam mogla da ih nosim, a oni su govorili da moram. Bilo je to veoma loše vrijeme. Tada sam imala 17 a to je trajalo sve do moje 24. godine", kazala je ona.

U Draču, kao i ostalim gradovima u Albaniji, visoki neboderi sve više zamjenjuju bunkere, ali će se tragovi Hodžine diktature još dugo vremena moći vidjeti u Albaniji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније