Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

13. 06. 2018. 22:55   >>  22:45 6

"GRČKOJ SVE, MAKEDONIJI NIŠTA"

Ivanov: Ništa ne potpisujem

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov izjavio je da je njegova konačna odluka da neće podržati, ni potpisati sporazum o novom imenu te bivše jugoslovenske republike.

Riječ je o sporazumu koji su aminovali premijeri Grčke i Makedonije, Aleksis Cipras i Zoran Zaev. Ivanov smatra da je on štetan po Makedoniju i njene građane.

Predsjednik je, u obraćanju javnosti, poručio da je to za njega najštetniji dogovor u istoriji.

"Neću legalizovati politički nelegalna djela", rekao je Ivanov.

Smatra da je cijeli proces dogovaranja sproveden "neodgovorno i netransparentno", te da vlada nije imala snage ni da pokuša da iznađe zajednički stav i konsenzus svih političkih činilaca u zemlji.

Ivanov je javnosti saopštio da je na jutrošnjem sastanku, koji je trajao dva minuta, Zaevu i ministru spojnih poslova Nikoli Dmitrovu rekao da sporazum smatra njihovim "ličnim djelom i odlukom za koji snose i ličnu odgovornost".

"Tekst sporazuma je za Makedoniju previđa ne samo promjenu ustavnog imena, već i promjenu preambule Ustava", rekao je Ivanov i dodao da je tim sporazumom izbrisan i član Ustava koji se odnosi na makedonsku manjinu u dijaspori.

"Sporazum nema pravnu sigurnost i garancije za makedonsku stranu. Grčka je uspjela da iznudi svoje zahtjeve. Ono što je urađeno sa Makedoncima u Grčkoj, kroz sporazum se nastoji da se uradi i sa Makedoncima u Makedoniji", rekao je Ivanov, dodajući da je njegova odluka o nepotpisivanju sporazuma konačna.

Ivanov je rekao da ovaj sporazum otvara više problema, nego što ih zatvara, ali je makedonskom narodu poručio da se ne plaši.

"Držite se, njegujte naš vječni ideal neposlušnosti. Neće me primorati pritiscima, ucjenama i prijjetnjama. Neću podržati takav štetan dogovor", rekao je Ivanov, koji, kao i obično nije odgovarao na novinarska pitanja.

Prema njegovim riječima, Grčka je ovim sporazumom dobila sve, a Makedonija ništa.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније