Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Beta, Objavio: I. P. ]

17. 06. 2018. 11:34 >> 11:43
7

POTPISALI SPORAZUM

Zaev: Došao je kraj razlikama

Dogovor Makedonije i Grčke, kojim se rješava dvoipodecenijski spor oko imena Makedonija, danas su u grčkom selu Psarades u pograničnom regionu Prespa, potpisali šefovi diplomatija u prisustvu premijera dvije zemlje i predstavnika Evropske unije i Ujedinjenih nacija, koje su posredovale u pregovorima.


Prethodno su se okupljenima, među kojima su visoki predstavnici Evropske unije i Ujedinjenih nacija i brojni novinari, obratili premijeri Grčke Aleksis Cipras i Makedonije Zoran Zaev, koji su se međusobno nazvali prijateljima, ocjenjujući potpisivanje dogovora istorijskim danom. 

"Potpisivanjem dogovora o rješavanju spora koji je trajao skoro tri decenije i o strateškom partnersvu, zaista smo pomjerili planine. Danas stavljamo kraj na višegodišnje razlike koje su podigle zid koji je sprečavao prijateljstvo dva naroda. Dogovor donosi korist građanima obje zemlje i stvara novu realnost u regionu", rekao je makedonski premijer.

Kako je istakao, dogovorom se stvara šansa i istorijska mogućnost za pojačanu saradnju dvije susjedne zemlje, za snažnije ekonomske veze i viši rast i razvoj.

"Danas možemo slobodno da kažemo da smo ponosni na ovaj naš dogovor, jer smo izabrali rješenje koje nas ujedinjuje", rekao je Zaev.

Potpisvanju dogovora prisustvovali su visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini, komesar za proširenje Johanes Han, podsekretarka UN za politička pitanja Rozmari di Karlo i medijator UN u maratonskom sporu dvije zemlje Metju Nimic.

Dokument je potpisan u selu Psarades na grčkoj strani Prespanskog jezera u posebno podignutom "šatoru", a delegacija Vlade Makedonije je na svečanu ceremoniju pristigla gliserima sa makedonske strane.

Delegaciju koju predvodi premijer Makedonije Zoran Zaev na pristaništu su dočekali premijer Grčke Aleksis Cipras i šef diplomatije Kocijas sa drugim ministrima grčke vlade.

Nakon srdačnog dočeka uz zagrljaje i snažan aplauz, premijeri su sa ministrima otišli na potpisivanje dogovora. 

Pored Zaeva i Dimitrova u Psaresedes su došli i vicepremijerka i ministarka odbrane Radmila Šekerinska, vicepremijer za evropska pitanja Bujar Osmani i ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski.

Nakon obraćanja premijera Ciprasa i Zaeva, sastanak delegacija vlada Makedonije i Grčke biće nastavljen na makedonskoj strani pograničnog područja Prespe bilateralnim razgovorima i zajedničkim ručkom u selu Oteševo. Događaje na obali Prespanskog jezera prate snažne mjere obezbjedjenja.

Dogovorom Ciprasa i Zaeva, koji je postignut 12. juna, predviđeno je da Makedonija promijeni ime u "Republika Sjeverna Makedonija" uz promjenu Ustava i referendum, a da Grčka prestane da sprečava prijem Makedonije u NATO i otpočinjanje pregovora o pristupanju EU.

Sporazum dva premijera pozdravile su EU, NATO, SAD i druge zemlje, među kojima je i Rusija.

Dogovor o rješenju spora oko imena Makedonije podstakao je duboko nacionalističke stavove i u Grčkoj i u Makedoniji, a kritičari premijera Ciprasa i Zaeva optužuju za "izdaju".

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније