Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: HRT, Objavio: I. P. ]

17. 06. 2018. 14:46   >>  14:35

U HRVATSKIM VODAMA

Tone turski brod s opasnim teretom

Hrvatsko Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture objavilo je da se u arhipelagu ostrva Jabuka rano jutros dogodila havarija na turskom teretnom brodu zbog prodora mora u mašinskom dijelu broda.

Potom je pokrenuta spasilačka akcija u koordinaciji hrvatske i italijanske centrale za usklađivanje traganja i spašavanja na moru.

Prvu informaciju o havariji na brodu "Haksa" primili su u 4.16 službenici Centra za nadzor i upravljanje pomorskim saobraćajem, koji su o događaju obavijestili Nacionalnu centralu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru, javio je HRT.

Javili su da je more prodrlo u potpalublje teretnog broda dugačkog 85 metara s 13 članova posade (11 državljana Republike Turske i dva Republike Indije), koji plovi pod zastavom Republike Turske.

U 6.30 osam evakuisanih članova posade turskog broda prekrcano je s italijanskog tankera 'Valcadore' na brodicu Pomorske policije Split i prevezeni su u Splitsku gradsku luku, dok je na poziciji ostala spasilačka brodica Lučke kapetanije Split.

Na mjestu havarije nije uočeno zagađenje mora, no budući da turski brod prevozi 3.000 tona sinter magnezita, a u brodskim rezevoarima se nalazi oko 70 tona pogonskoga goriva i maziva, Uprava sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture pokrenula je sve protokole radi sprečavanja i saniranja eventualnog zagađenja mora na mjestu pomorske nesreće.

Davor Vidan, kapetan Lučke kapetanije Split, kazao je da je zasad zaustavljen ulazak mora u brod. Potvrdio je da teret spada u opasne, ali da ne bi trebalo da bude velike opasnosti za okolinu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније