Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavila M.L.B. [ Beta/AP ]

17. 06. 2018. 22:10   >>  22:05

RAZBIJENI PROTESTI

Kraj agonije ili kapitulacija?

Na svečanosti punoj istorije i simbolike, ministri inostranih poslova Grčke i Makedonije potvrdili su danas sporazum o rješavanju dugotrajne borbe oko naziva Makedonije.

Grčko selo Psarades, na obali Velikog Prespanskog jezera, izabrano je za ovu priliku, jer je granica Grčke i Makedonije nedaleko odatle, na vodi, piše AP.

Premijeri - grčki Alekis Tsipras i makedonski Zoran Zaev, bili su svjedoci potpisivanja ministara inostranih poslova Nikosa Kociasa i Nikole Dimitrova pod tekstom dogovora koji su premijeri postigli u utorak.

Makedonci Zaev i Dimitrov stigli su preko jezera malim gliserom. Njihove grčke kolege su ih pozdravile zagrljajima na malom keju, koji je proširen za današnji događaj.

Po sporazumu, sjeverni susjed Grčke će promijeniti naziv u "Sjeverna Makedonija" da bi se prevazišla dugotrajna zabrinutost u Grčkoj koja ima pokrajinu Makedoniju, rodno mjesto Aleksandra Velikog.

Grčka će zauzvrat povući primjedbe koje su onemogućavale Makedoniji da se priključi NATO-u i Evropskoj uniji. Lideri dvije zemalje su rekli da će potpisivanje biti početak bližeg odnosa među njima i primjer za sve zemlje Balkana.

Poslije potpisivanja, zvaničnici su se odvezli brodom do makedonskog jezerskog odmarališta Oteševo, na slavljenički ručak.

Grčka policija je pregradila sve pristupe selu Psarades da bi spriječila dolazak demonstranata. Sporazum je izazvao gnijev nacionalista na obje strane, koji podjednako tvrde da je previše dato drugoj strani.

Više od 4.000 grčkih nacionalista koji su protiv toga da druga strana nosi naziv Makedonije, okupilo se blizu Pisoderija, sela udaljenog 40 kilometara. Na transparentima u masi je pisalo: "Samo je jedna Makedonija i ona je Grčka" i "Makedonski identitet ne može biti predat".

Nekoliko stotina je u povorci došlo je do obližnje policijske blokade i gađalo je kamenjem. Policija je odgovorila suzavcem i šok-bombama.

Osjećanja u Makedoniji su podjednako snažna, ali postoje široke razlike u mišljenjima.

"Nijesam pratila potpisivanje. Da pratim šta? Kapitulaciju? Nestajanje mog identiteta?", rekla je penzionisana doktorka Vera Jovanova. "Nisam dobila njihovo odobrenje da budem ono što jesam. Ništa neće biti dobro u budućnosti. Ništa dobro za Makedoniju".

Taksista Dejan Stojanoski rekao je: "Kako god da nas zovu, makedonskom narodu treba šansa za bolji život i bolje standarde".

"Više me nije briga za ime. Toliko sam svime razočaran, da prestao da razmišlja i brinem", rekao je on.

Ipak, ceremonija potpisivanja je međunarodno priznata kao značajan događaj. Među prisutnima su bili zamjenica generalnog sekretara UN za politička pitanja Rozmari di Karlo, šefica EU za spoljne poslove Federika Mogerini i komesar za proširenje EU Johanes Han.

Posrednik Ujedinjenih nacija za spor oko naziva, Metju Nimic, takođe je došao. 

Od kako je Makedonija otišla iz Jugoslavije 1991. godine, Grčka se suprotstavljala njenom korišćenju naziva "Makedonija", jer je tvrdila da to podrazumeva teritorijalne pretenzije prema njenoj sjevernoj pokrajini Makedoniji.

Grčke primjedbe odložile su priznanje Makedonije u UN do aprila 1993. godine, a i tada je priznata samo kao "Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija (BJRM)". Godine 1995. dvije zemlje su potpisale "Privremeni sporazum" pošto je Makedonija pristala da izmijeni svoju zastavu, za koju je Grčka takođe smatrala da joj je "uzurpirana".

"Volim da razmišljam pozitivno i stvarno se nadam da je ovo na dobro. Najzad, agonija se završava i (članstvo u) EU i NATO će postati stvarnost", rekla je Suzana Eftiska, umjetnički kustos u Makedoniji.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније