Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: P.R. [ Beta ]

18. 06. 2018. 17:12 >> 17:10
1

BIH - HRVATSKA

Migranti i dalje u blizini graničnog prelaza

Grupa migranata koja je danas bez dokumenata krenula da pređe granicu BiH prema Hrvatskoj kod Velike Kladuše, i dalje se nalazi u blizini graničnog prelaza.

Iz Granične policije BiH rečeno je da se migranti i dalje nalaze na istom mjestu i da žele da pređu na teritoriju Hrvatske, odnosno Evropske unije, objavio sarajevski portal Klix.ba.

Oko stotinu migranata su u blizini graničnog prelaza Velika Kladuša - Maljevac zaustavile jake policijske snage, kada su pokušali pješke da dođu do granice i pređu u Hrvatsku.

Klix.ba je objavio da je granični prelaz iz vazduha nadzirao helikopter MUP-a Hrvatske.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je danas da će Hrvatska učiniti sve da spriječi ulazak migranata, isto kao što i BiH čini sve da ih spriječi u tome.

"Neki to rade uz upotrebu sile, ali mi još nijesmo imali situaciju da smo upotrebljavali silu prema migrantima. Veliki broj migranata smo vratili u susjedne zemlje, iz kojih su pokušali ući u BiH. One koji su ušli u BiH, prihvatili smo, registrovali ih i brinemo se o njima", rekao je Mektić novinarima u Sarajevu.

On je dodao da je od početka godine do 17. juna u BiH ušlo 6.643 migranta, da je njih 6.014 izrazilo namjeru da traži azil, ali da ih je zahtjev za azil podnijelo njih 611.

Ministar bezbjednosti BiH je naglasio da do sada nije donijeta nijedna odluka o odobravanju azila bilo kome, dodajući da su po osnovu readmisije iz Hrvatske prihvaćena 292 migranta, a da su po istom osnovu susjednim zemljama vraćena 573 migranta.

Mektić je još kazao da postoji jedan broj migranata koji su konfliktni, skloni narušavanju javnog reda i mira, te su neki od njih konzumenti opojnih droga zbog čega je neophodni da budu u izolaciji zatvorenog tipa.

"Taj zajednički boravak imao je za rezultat i tuču u kojoj je život izgubio Marokanac. Imali smo i fizički obračun u Salakovcu, gdje je jedna osoba povrijeđena nožem", pojasnio je Mektić.

On je najavio da će danas i sjutra u Briselu imati sastanke sa evropskim komesarom za migracije Dimitrisom Avramopoulosom, izrazivši uvjerenje da Evropa može naći rješenje za problem migracija i minimizirati posljedice migrantske krize.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније