Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: P.R. [ Beta ]

19. 06. 2018. 21:41   >>  21:30

TOKOM 2012. I 2013.

Zaev: Gruevski prihvatio ime, ali Grci odbili

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je večeras da je njegov prethodnik Nikola Gruevski bio prihvatio promjenu imena države u Gornja i Sjeverna Makedonija za opštu upotrebu, ali da je Grčka to tada odbila.

"Gruevski je prihvatio Sjeverna i Gornja Makedonija u 2012. i u 2013, bez definisanja identiteta, odnosno bez toga da Grčka prihvati identitet i jezik. To je ostavljeno da lebdi. Grčka nije prihvatila to rješenje zato što je bila isprovocirana projektom Skoplje 2014", rekao je Zaev u emisiji Televizije "Kanal 5".

Makedonski premijer rekao je da se to može čuti u ilegalno prisluškivanim razgovorima koje je kao lider opozicije dostavio Specijalnom tužilaštvu za prisluškivane razgovore.

"Kada bi sud objavio razgovore o imenu, čulo bi se da ovo nije prvi put da bude prihvaćeno ime (Makedonije) sa geografskom odrednicom, za opštu upotrebu", rekao je on, a prenose lokalni mediji.

Zaev je istakao da večeras prvi put spominje te prisluškivane razgovore koji, kako je rekao, svjedoče o kalkulanstvu i lažnom patriotizmu Gruevskog i njegovih sljedbenika.

Gruevski je nedavno na društvenim mrežama objavio stare izjave u kojima tvrdi da je svojevremeno odbio grčki predlog da Makedonija dobije prefiks Sjeverna, dok funkcioneri stranke koju je vodio petnaestak godina dogovor Zaeva sa Grčkom ocjenjuju kao kapitulantski.

Zaev je rekao da kada je objavljivao "političke bombe" 2015. godine, taj dio o pregovorima Gruevskog sa Grcima nije objavio da ne bi nanio štetu pregovaračkoj poziciji Makedonije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније