Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Objavio: O.Z. ]

24. 06. 2018. 10:44 >> 10:40
20

DANAS U BRISELU

Posljednja faza dijaloga Kosova i Srbije?

Predsjednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači, sastaće se danas popodne zajedno sa šeficom evropske diplomatije Frederikom Mogerini u okviru najnovije runde političkog dijaloga na najvišem nivou, a koji bi trebalo da se “kruniše” postizanjem legalno obavezujućeg sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.

Prema saopštenju koje je izdato iz kabineta Mogerini, ova predsjednička runda dijaloga će obilježiti početak “intenzivne faze” razgovora o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. Kako je rečeno u saopštenju, visoka predstavnica EU će zajedno sa dvojicom predsjednika razmotriti postojeće sporazume, informisati oko onog šta je do sada postignuto i razgovarati o novim koracima.

Tači je kazao da u nedjelju počinje posljednja faza dijaloga sa Srbijom tokom koje će se raditi na postizanju istorijskog, sveobuhvatnog sporazuma koji će Kosovu omogućiti članstvo u UN, NATO, jasnu evropsku perspektivu kao i doprinijeti recipročnom priznanju Kosova i Srbije. Tači je najavio da će u ovoj fazi dijaloga takođe biti riječi i o granici između Kosova i Srbije, s obzirom da je, kako je rekao, potrebno obilježiti graničnu liniju na 400 kilometara teritorije, presnoi Radio Slobodna Evropa (RSE).

"Ja niijsam zainteresovan za nove granice sa Srbijom, zainteresovan sam za mir. U slučaju da se desi novi konflikt, onda će razmjere štete biti ogromne za obje zemlje. Da, pitanje granice Kosova i Srbije biće na stolu. Ajde sada sa budemo svi za tim stolom gdje će da se govori o pitanju granice", kazao je Tači, dodajući da granica između dvije zemlje nije još određena osim što postoji linija razgraničenja u Ustavu iz 1974, Kumanovskom sporazumu i Deklaraciji o nezavisnosti.

I premijer Kosova Ramuš Haradinaj saopštio je u petak da "standardna demarkacija" sa Srbijom treba da se desi i da je to važan proces, ali ne ona demarkacija koja bi dovela do podjele Kosova, čemu teži Srbija.

S druge strane, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je nakon izjava iz Prištine prilično obeshrabren u pogledu uspjeha tih razgovora, te da je o tome razgovarao i sa ljudima u Briselu.

"Rekao sam im, ako su ovo stavovi Albanaca, da ne gubimo vrijeme, da ne dolazim. Oni su rekli 'molimo te da dođeš, da razgovaramo', rekao sam 'meni nije problem, uvijek mogu da razgovaram, ali ako mislite da postoji ta batina kojom ćete da me natjerate da slušam i služim Tačijevim, Hotijevim i Hodžajevim izjavama i glupostima koje izgovaraju da će to tako da bude, nemojte da me zovete uopšte", kazao je Vučić novinarima u Pančevu, dodajući da je Srbija spremna za razgovore o kompromisima, prenosi RSE.

Tači je uoči nastavka dijaloga pozvao na široko jedinstvo u zemlju ali je opozicija odbila da mu pruži podršku zbog, kako navodi, štetnih sporazuma u prošlosti.

Пратите нас на

Коментари20

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније