Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta, Objavila: P.B. ]

11. 07. 2018. 14:53 >> 14:46

U SRBIJI

Potvrđeno devet slučajeva groznice Zapadnog Nila

U Srbiji je registrovano 11 slučajeva virusa groznice Zapadnog Nila, od kojih je devet potvrđeno, objavljeno je na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Po podacima Instituta, potvrđeni slučajevi obolijevanja registrovani su u Beogradu (4), kao i u Južnobačkom (1), Južnobanatskom (5) i Podunavskom (1) starosti od 43 do 83 godine.

Groznica Zapadnog Nila je virusno oboljenje koje se prenosi ubodom komaraca.

Najpodložniji obolijevanju su hronični bolesnici, najčešće oni koji imaju problema sa srcem, krvnim sudovima, dijabetičari kao i osobe sa oslabljenim imunim sistemom.

Takođe, osobe koje imaju više od 50 godina, spadaju u rizičniju grupu.

Virus Zapadnog Nila pojavio se 2012. godine, infekcija se prenosi ubodom zaraženog komarca, a ne postoji specifična terapija protiv te groznice.

Simptomi podsjećaju na grip: tjelesna temperatura se naglo povećava, nastupa glavobolja i umor, kao i bol u grlu, leđima, mišićima i zglobovima.

Bolest ponekad izaziva i blagi prolazni osip i uvećanje limfnih čvorova, a poslije ovih tegoba najčešće slijedi ozdravljenje.

Kod pojedinih, naročito starijih osoba, virus Zapadnog Nila može izazvati i ozbiljnu bolest koja djeluje na moždano tkivo.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније