Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: F.R.

11. 07. 2018. 19:32 >> 19:21
6

SAMIT NATO-a

Makedonija pozvana da počne pregovore o članstvu

NATO je danas na samitu u Briselu pozvao Makedoniju da počne pregovore o članstvu čim se ispuni dogovor s Grčkom o imenu, uključujući potvrdu na referendumu, i stavio do znanja da će ojačati saradnju "s partnerima na Zapadnom Balkanu", kao i Jordanom, Tunisom, Gruzijom, Moldovom, Ukrajinom i Bosnom i Hercegovinom.

To je navedeno u "Izjavi o transatlantskoj bezbednosti i solidarnosti", a generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je novinarima rekao da su "Evropa i Amerika bezbjedni kad su zajedno", čime je nastojao da uvjeri da nema raskola među atlantskim saveznicima.

Stoltelberg je predočio da su razgovori vođa NATO-a s američkim predsjednikom Donaldom Trampom bili "teški i ispoljena su razmimoilaženja".

Ali, on je naglasio da su svi saveznici saglasni da povećaju izdaci za odbranu i NATO, što bi trebalo da otkloni oštre zamjerke Trampa da SAD pokrivaju najveći dio troškova NATO, a Evropljani imaju preko 150 milijardi eura viška u trgovini s Amerikom.

Stoltenberg je rekao da će vođi Atlantskog saveza večeras razgovarati o odnosima s Rusijom, u očekivanju da im Tramp obrazloži šta očekuje u susretu 16. jula s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

U Izjavi samita se ističe "spremnost za istinski dijalog s Rusijom…prvenstveno da bi se što je više moguće smanjile opasnosti od vojnih incidenata".

"Želimo da uspostavimo konstruktivne odnose s Rusijom, čim to budu dopustile njene akcije”, poručile su vođe Atlantskog saveza.

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније