Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: F.R. [ Beta ]

12. 07. 2018. 18:00 >> 17:46
2

POČETAK PREGOVORA

Stoltenberg uručio Zaevu poziv za NATO

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg uručio je danas u Briselu makedonskom premijeru Zoranu Zaevu poziv za početak pristupnih pregovora Makedonije za članstvo u Alijansi.

"Čestitam na političkoj hrabosti i posvećenosti boljoj budućnosti. Kada završite unutrašnje procedure i potpuno primijenite Dogovor sa Grčkom, Makedonija će sjedeti za istim stolom sa saveznicima i sa njima imati jednak glas", rekao je Stoltenberg uručujući poziv za članstvo Makedonije u NATO, u sjedištu Alijanse.

Zajedno sa pozivom generalni sekretar NATO je Zaevu poklonio penkalo kojim je potpisao taj dokument, a nakon što se fotografisao sa pozivom, Zaev je poljubio penkalo.

Prvog dana Samita NATO u Briselu, juče, šefovi država i vlada članica su odlučili da Makdoniji upute poziv za članstvo, uz uslov da ispuni Dogovor sa Grčkom i promeni ime u Severna Makedonija.

Stoltenberg je dodao da će Makedonija postati 30. članica NATO, nakon što "kompletira sve nacionalne procedure i sve članice ratifikuju protokol o pristupanju Makedonije".

Premijer Makedonije Zoran Zaev je rekao da je dobijanje poziva za NATO "istorijska odluka za zemlju i građane i sve makedonske političare od osamostaljenja Makedonije".

"Budite uvjereni da će naše članstvo konsolidovati demokratiju u regionu i služiti kao pozitivan primer za Zapadni Balkan. Kao buduća, 30. članica NATO, spremni smo da damo pozitivan primjer i doprinesemo oblikovanju Zapadnog Balkana u miran, prosperitetan i demokratski region", rekao je Zaev.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније