Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Anadolija, Objavio: I. P. ]

15. 07. 2018. 13:42 >> 13:29
4

ŠIROM ZEMLJE

Makedonci slavili poziv za pregovore s NATO

Pod sloganom "Idemo naprijed, Makedonija u EU i NATO" sinoć je u 15 gradova širom Makedonije proslavljeno dobijanje pozivnice za pristupne pregovore o članstvu te zemlje u NATO savezu.

 

U prisustvu nekoliko hiljada građana, centralna proslava održana je u Skoplju, pod pokroviteljstvom Vlade Makedonije, a tom prilikom na koncertu u Gradskom parku nastupilo je oko 40 makedonskih muzičara.

Zajedno sa građanima Makedonije, proslavi su prisustvovali zamjenica premijera i ministrica odbrane Radmila Šekerinska, ministar vanjskih poslova Nikola Dimitrov, kao i pojedini predstavnici diplomatskog kora i predstavnici političkih partija.

Dimitrov je novinarima rekao kako Makedonija od 1993. godine čeka ulazak u NATO, da je deset godina prošlo od samita NATO-a u Bukureštu kad je uspjela da dobije poziv za članstvo, te da je ova, 2018, istorijska godina.

"Uspjeli smo da izgradimo prijateljstvo sa dvije zemlje sa kojima smo imali kroz istoriju veoma delikatne odnose. Iz napetosti ostvarili smo prijateljstvo i zahvaljujući tome otvaraju se putevi za NATO, i imamo veliko obećanje za jun 2019. godine za EU ", rekao je Dimitrov.

Ako sve bude nastavljeno prema planu, kako je rekao Dimitrov, do juna sljedeće godine očekuje se da Makedonija i zvanično postane članica NATO saveza.

Istovremeno, s održavanjem centralne proslave, manja grupa građana protestovala je noseći transparente sa porukama protivljenja članstvu u NATO-u.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније