Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: B92, Objavio: I. P. ]

26. 07. 2018. 08:16 >> 08:02
7

HIPOTETIČKI IZBORI

Srbija bi danas na izborima izabrala Tita

Josip Broz Tito pobijedio bi danas na hipotetičkim izborima u Srbiji, pokazalo je istraživanje objavljeno u Nedeljniku.

Od rezultata ekskluzivnog istraživanja Ninamedije za Nedeljnik, možda bi samo interesantnije bilo svjedočiti kampanji hipotetičkih izbora gdje bi građani današnje Srbije glasali između sljedećih kandidata: Nikola Pašić, Josip Broz Tito, Slobodan Milošević, Zoran Đinđić, Vojislav Koštunica, Boris Tadić, Aleksandar Vučić...

Poslije stogodišnjeg iskustva života u Jugoslaviji, kako bi se provjerilo kakav je odnos današnje javnosti prema državnicima koji su vodili Srbiju i obilježili određene epohe u posljednjih 100 godina, Nedeljnik i Ninamedija su sproveli istraživanje koje nije poput onih, ranije rađenih, sa pitanjem ko je najveći državnik ili političar, jer odnos prema istoriji ne mora nužno da bude, i često nije, u korelaciji sa odnosom prema sadašnjosti.

Pitanje postavljeno ispitanicima bilo je: "Da možete sjutra na izborima da glasate, za koga biste od ponuđenih kandidata glasali?"

Kriterijumi za odabir, navodi se, već na prvi pogled su jasni - riječ je o ljudima koji su vodili zemlju i u određenim trenucima bili najmoćniji političari koji su držali sudbinu zemlje (ili je još uvijek drže) u svojim rukama.

Istraživanje je sprovedeno na 802 ispitanika u periodu od 23. do 30. juna ove godine.

Josip Broz Tito, kao čovjek koji je u ukinuo izbore, piše Nedeljnik, pobijedio bi na hipotetičkim izborima sa 24,6 odsto glasova, mada bi mu današnji srpski lider bio "za petama" sa 23,5 odsto...

Prema rezultatima istraživanja Zoran Đinđić bi dobio 10,7 odsto glasova, Slobodan Milošević 7,4 odsto, dok bi Nikola Pašić imao 4,4 odsto podrške. Boris Tadić sa 2,1 odsto i Vojislav Koštunica sa 0,7 su na začelju kolone.

Nijedan od navedenih kao svoj odgovor je navelo 18,7 odsto ispitanih, a da ne zna za koga bi glasalo navelo je 7,9 odsto.

 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније