Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Beta, Objavio: I. P. ]

26. 07. 2018. 09:50   >>  09:35 3

ISTRAŽIVANJE

Za odnose Srbije i SAD - jedinica

Četvrtina građana Srbije ocjenjuje odnose Srbije i Amerike jedinicom, 40 odsto smatra da će se u budućnosti popraviti, dok petina smatra da se odnosi ne mogu popraviti, navodi se u istraživanju stavova javnog mnjenja koje je sproveo beogradski Institut za evropske poslove.

 

Preko 25 odsto građana odnose Srbije i SAD ocjenjuje najnižom ocjenom, dok samo nešto manje od dva odsto njih daje najvišu ocjenu 5, a prosječna ocjena odnosa dvije države, po građanima Srbije je 2.27.

Na pitanje šta bi poboljšalo odnose Srbije i Amerike oko trećine ne zna odgovor, dok petina smatra da se odnosi ne mogu popraviti.

Građani su podijeljeni po pitanju toga da li bi posjeta Donalda Trampa poboljšala odnose Srbije i Amerike, a stav nešto ispod polovine njih jeste da je za Srbiju značajno da ima dobre odnose i sa Rusijom i sa SAD.

Prema mišljenju većine građana, Srbija je najbolje odnose sa SAD imala za vrijeme Josipa Broza Tita, a najlošije za vrijeme Slobodana Miloševića.

O odnosima Srbije i Amerike građani se informišu najviše putem televizije, internet portala i novina, a većina nije upoznata sa donacijama SAD, "iako je Amerika drugi najveći donator, poslije EU i njenih članica", navodi Institut za evropske poslove.

Istraživanja javnog mnjenja je sproveo ovaj institut u saradnji sa istraživačkom kućom "Ninamedia", od 16. do 20. marta na reprezentativnom uzorku od 1.203 ispitanika.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније